Többen jelentkeztek idén a felsőoktatásba

2021. március 19. 07:24 | behir

Több, mint 11 százalékkal többen jelentkeztek a felsőoktatásba, mint tavaly - jelentette be Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese a tárca által küldött közleményben kiemelte: a modellváltó egyetemek is népszerűek, így tehát a váltással kapcsolatos híráramlás sem bizonytalanította el a fiatalokat.

– Az egyetemi, főiskolai jelentkezések összesítése alapján azt látjuk, hogy a magyar fiatalok bíznak a hazai intézményekben: idén több mint 10 ezerrel jelentkeztek többen alap- vagy mesterképzésre, osztatlan képzésre vagy felsőoktatási szakképzésre, mint tavaly. A 101 844 jelentkezés több mint 11 százalékos emelkedést jelent az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest – fejtette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.

A részletes adatokat ismertetve elmondta, a legnépszerűbbek idén is a gazdaságtudományi szakok voltak, 20.266-ról 22.403-ra emelkedett a jelentkezők száma.

– A bölcsészettudományi képzésekre bő ezerrel, 11.002-ről 12.066-ra nőtt a jelentkezők száma, a műszakiakon 9.876-ról 10.588-ra, pedagógusképzésre a tavalyi 8.245 után idén 9.787-en, orvos- és egészségtudományira pedig 8.619-en jelentkeztek – ez 1.208-cal több, mint az egy évvel ezelőtti szám – sorolta a miniszterhelyettes.

Schanda Tamás kitért a modellváltó intézményekkel kapcsolatos adatokra is. Azokra az egyetemekre, amelyeken már megtörtént a modellváltás, 2.477-tel többen jelentkeztek, mint tavaly. Amelyeknél egyelőre a szenátusi döntés született meg a váltásról, de még nem valósították meg az átalakítást, azokra pedig 3.822-vel több ember adta be a felvételijét, mint az előző évben.

A miniszterhelyettes arról is beszélt, hogy a következő esztendőkben az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi terv (RRF) keretéből rég nem látott mértékű fejlesztési támogatással fogja segíteni a kormány a felsőoktatás egyre erősebbé válását.

– Legalább 1500 milliárd forinthoz jutnak hozzá a következő években az egyetemek, főiskolák. Ez az összeg nagyban hozzá fog járulni ahhoz, hogy versenyképesebbek és sikeresebbek legyenek, még jobban szolgálják a magyar fiatalok, így az egész ország érdekét – tette hozzá.

 

Forrás: portfolio.hu

További programok »

Itthon

Rábaközi szakmai kiránduláson járt a Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör

Június első hétvégéjén a 2020. évi munkájáért Stark Emlékérmet kapott Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör vezetője, Baráth Éva tanulmányúton járt csapatával. A szakkör 11 tagja a Csabagyöngye Kulturális Központ Csoóri Sándor Alap által támogatott pályázata segítségével a Rábaköz motívumkincsével ismerkedhetett meg.
17:38
FEL