Istenért, hazáért, tudományért -3 hajdani diáknak állítottak szobrot Szarvason

2019. március 23. 16:11 | Kovács Andrea

A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium 3 egykori diájának mellszobrát avatták fel pénteken. Boczkó Dániel az 1848/49-es kormánybiztos, Dr. Raffay Sándor evangélikus püspök, és dr. Melich János nyelvészprofesszor mellszobrát az öregdiákok baráti köre kezdeményezésére Lestyán-Goda János szobrászművész készítette. A műalkotásokat leleplező ünnepségen Lezsák Sándor az országgyűlés alelnöke, és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár is beszédet mondott.

Az evangélikus újtemplomban megtartott ünnepi istentiszteleten, Kondor Péter a Magyar Evangélikus Egyház Déli egyházkerületének püspöke arra emlékeztetett: mindhárom egykori diák akinek most mellszobrát felavatják, erősen kötődött a gimnáziumhoz és mindhárman élő hittel igyekeztek végigjárni egész pályájukat és szolgálatukat. Nem könnyű időkben kellett helytállniuk, sokszor komoly üldöztetést és nehézségeket kibírva- Ezért is szenteljük most egyszerre szobraikat- fogalmazott Kondor Péter.

 

A Parlament alelnöke Lezsák Sándor kiemelte: Istenért, hazáért, tudományért. Mindhárman ezen hitvallás szerint éltek és dolgoztak . Erre a gimnáziumra, ilyen városra, ilyen közösségre van szükség ahhoz, hogy érzékeljük e három ember életművének a fontosságát.  Szobraikat nézve  a múló idő állandóságára kell, hogy figyelmeztessenek és fegyelmezzenek minket.

 

Lezsák Sándor és a gimnázium egyik jelenlegi diákja Fotó: Kugyelka Attila

Fekete Péter kulturális államtitkár úgy fogalmazott:  az ünnepi szoboravatás címe az is lehetne "üzenet egykori iskolátokból". Mert az iskola,  amikor a három egykori diákja létének állít emléket üzen, hogy nem feledkezik meg róluk, hogy büszke rájuk. Ők pedig azt üzenik vissza mostani diákoknak, hogy megéri a világ, ha az ember az életét arra szánja amire az összes képessége, emberi tisztessége predesztinálja.  A munkás, küzdelmes, becsületes és vallásos élet nem áldozat, hanem természetese létezési forma - hangsúlyozta Fekete Péter.

 

További programok »

FEL