Ismét természetfotós pályázatot hirdet a Munkácsy Mihály Múzeum

2024. április 22. 13:57 | Vincze Attila

Második alkalommal hirdeti meg a "Békés Vármegye Természetfotója" elnevezésű pályázatát a Munkácsy Mihály Múzeum. A szervezők idén is felnőtt és ifjúsági kategóriában várják a vármegye természeti szépségeit megörökítő amatőr alkotásokat.

Az idei pályázatról szóló hétfői tájékoztatón az intézmény igazgatója elmondta, hogy már tavaly is – amikor először hirdették meg a kiírást – az volt a cél, hogy hagyományt teremtsenek, hiszen Békés vármegyének számos olyan természeti értéke van, melyet érdemes megmutatni a nagyközönségnek.

Bácsmegi Gábor kiemelte: 2023-ban fantasztikus alkotások érkeztek a "Békés Vármegye Természetfotója" című pályázatukra, ebből kiindulva remélik, hogy az idei évben sem hagy alább az érdeklődés, és még többen jelentkeznek majd. 

– Bár tavaly is jó sok pályamunka érkezett be, de idén, látva azt, hogy ennek van létjogosultsága, talán még többen fognak jelentkezni. A győztesek, mind az ijfúsági, mind a felnőtt kategóriában, egy-egy kiállítási lehetőséget kapnak a múzeumban – fogalmazott. 

 

 

A pályázat részleteit az intézmény természettudományos muzeológusa ismertette. Váncsa Klára hangsúlyozta, hogy elsősorban Békés vármegye természeti környezetéről várják az alkotásokat, melyeket április 22-étől, azaz a Föld napjától lehet beadni. Megjegyezte, hogy a zsűrizés anomim lesz, tehát a bírálók nem fogják tudni, kik készítették a fotókat. Hozzátette: bárki pályázhat, azonban egy pályázó maximum 5 fotóval jelentkezhet. 

– Az idei kiírás újdonsága, hogy akár leírást is lehet mellékelni a fotókhoz, ezzel az alkotó meg tudja mutatni, hogyan készültek a felvételek, mi az, ami őt inspirálta közben, illetve mit tart fontosnak ebből elmondani. Beszámolhat arról is, hogy milyen technikával készültek a fényképek – részletezte.

A pályázatokat augusztus 5-éig lehet beküldeni, melyek legkorábban 2023 januárjában készült felvételeket tartalmazhatnak. A zsűrizés augusztus 12-én lesz, az új képekből álló tárlat pedig szeptember 12-én nyílik majd a múzeumban. Az összdíjazás értéke meghaladja a félmillió forintot, a konkrét nyereményekről később adnak a szervezők tájékoztatást. 

További programok »

Kultúra

Kamarakiállítás Gyóni Géza munkásságáról

A Munkácsy Mihály Múzeum legújabb időszaki kiállítása a Békéscsabához szorosan kötődő Gyóni Géza munkásságát a költő személyes tárgyai mellett korabeli dokumentumok és fényképritkaságok segítségével mutatja be a látogatóközönségnek. 
2024. május 29. 17:08
FEL