Ismét közlekedik a kisbusz a kórház és a gyopárosi gyógyászat között

2023. március 19. 06:46 | behir.hu

Az önkormányzat támogatásával munkanapokon szállítja a 8 személyes kisbusz a gyopárosi vizes és száraz kezelésekre azon betegeket, akik más módon nem tudnak eljutni a kezelésekre. Írjuk a részleteket és a menetrendet is.

A koronavírus járvány miatti központi korlátozások okán még 2020 tavaszán kellett leállítani azt a buszjáratot, ami a kórháztól szállította a gyógyulni vágyókat a gyopárosfürdői gyógyászati központig. Az elmúlt hónapokban többször is felmerült, hogy újra kellene indítani ezt a járatot, így a város polgármestere és a kórház főigazgatója tárgyalni kezdett, felmérve a lehetőségeket. Végül a városi képviselő-testület 2023 januárjában döntött, pénzt és energiát áldoz arra, hogy ismét járjon a busz.

– Személyesen is fontosnak tartottam, hogy azok számára is biztosítva legyen a gyógyulás lehetősége, akik semmilyen más módon nem tudják megoldani a Gyopárosra való kijutást. Ebben partnerre találtam a kórházban és a képviselő-testület tagjaiban, így örömmel jelenthetem be, hogy 2023. március 20-án, hétfőn reggel elindul a járat a szakrendelő elől – jelentette be a csütörtöki sajtótájékoztatón Dávid Zoltán.

Orosháza polgármestere hangsúlyozta, a szükséges forrást, a gépjárművet és a sofőrt az önkormányzat biztosítja.

– Ez a kisbusz nyolcszemélyes, ezért nyomatékosan kérem, hogy valóban csak és kizárólag azok vegyék igénybe, akik semmilyen más módon nem tudják megoldani a kijutást a gyógyászatra. Csak a gyógykezelésre érkezők, illetve innen vissza indulók szállhatnak fel a buszra, ezt ellenőrzik a sofőrök. Arra kérek mindenkit, ha nem fér fel, türelemmel várakozzon, fordul a busz többször is az adott órában, ha igény van rá. Az a cél, hogy segítsünk kijutni a kezelésekre mindazoknak, akik máshogy nem tudnak a gyógyászatra menni, és ebben számítunk az önök együttműködő hozzáállására is – hangsúlyozta a polgármester.

Megtudtuk, az új Mercedes kisbuszt – amely 8 személy, köztük kerekesszékes kocsival közlekedő beteg szállítására alkalmas –  a Szent Vincent Rehabilitációs Központ bocsátotta az önkormányzat rendelkezésére.

 

A kórház érdeke is a hatékonyabb gyógyítás

Az orosházi Dr. László Elek Kórház főigazgatója elmondta, bár az intézmény fenntartása nem városi, hanem állami feladat, a gyopárosi buszjárat újraindítása is jelzi, az önkormányzat kiemelt figyelmet szentel az orosházi kórháznak. A fiatal orvosoknak és a leendő orvosoknak kiírt közös ösztöndíj pályázat, a sürgősségi- és az intenzív osztály ügyeleti rendszerének támogatása mellett a most induló gyógyászati buszjárat újabb kapocs a város és a kórház között. 

– Orvosi szemmel nézve a gyopárosi gyógyvíz megléte óriási kincs Orosházának, amit ki kell használni. A mozgásszervi betegek gyógyítása összetett feladat, ami megoszlik a kórház és a gyopárosi gyógyászati központ között. A vizes kezeléseket a város finanszírozza, a száraz, fizikoterápiás kezeléseket pedig a kórház végzi. Nagy igény van a kezelésekre, hiszen a térségben sokan küzdenek különböző mozgásszervi panaszokkal. Az, hogy a buszjárat ismét elindul, sok idős, nehezen közlekedő betegnek adhat reményt a gyógyulásra vagy életminőségének javítására – fogalmazott dr. Duray Gergő.


Kezelésekhez igazodó menetrend

A gyopárosi gyógyvíz kiemelten hatékony a reumatikus panaszokra, a balesetek utáni kezelésekre és a nőgyógyászati betegségekre, így közös érdek ennek minél jobb kihasználása. A gyopárosi gyógyászati központot működtető és a vizes kezeléseket biztosító Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója kiemelte, ebben kölcsönösen együttműködnek a Dr. László Elek kórházzal.

– A lehetőségekhez képest igyekeztünk figyelni arra, hogy a busz menetrendje igazodjon a kezelések kezdetéhez és végéhez. Ezért az első járat 6 óra 45 perckor indul a Könd utcai szakrendelőtől, míg az utolsó Gyopárosról vissza 14 óra 30 perckor. A reggeli órákban sűrűbb a menetrend, majd óránként közlekedik a busz oda-vissza. Ahogy már elhangzott, ha valamelyik indulásnál többen várnak, mint a járat 8 fős kapacitása, a menetrendtől eltérően fordul még egyet a busz, hogy mindenki eljusson a kezelésre – hangsúlyozta Benkő Ferenc

Elhangzott, az első hetekben felmérik az adott idősávokban az utaszámot, ennek alapján pedig amennyiben szükséges, a későbbiekben a valós igényekhez igazodva módosulhat a menetrend. A városüzemeltetés vezetője hozzátette, a buszos szolgáltatáshoz kapcsolódva az orosháziaknak ingyenes gyógyászati kezeléssel készültek a fürdőben.

– Azok a betegek, akik az összes, számukra felírt kezelést felveszik a fürdő gyógyászatán, a víz alatti csoportos gyógytornát és a gyógyiszap kezelést ingyenesen tudják igénybe venni, ha igazolják, hogy orosházi lakosok – jelentette be Benkő Ferenc.

A gyopárosi gyógykezelésekre kétféleképpen lehet beutalót kérni. A kórház Könd utcai szakrendelőjében, a 2. emelet 211-es rendelőben a +36 68 411-166-os számon, a 650-es melléken történő időpontkérés után, szakorvosi vizsgálatot követően. További részletek ide kattintva.

A gyopárosi rehabilitációs központban rendelő dr. Bajzik Éva szakorvos háziorvosi beutaló nélkül is fel tudja írni azokat a kezeléseket, amikre a betegeknek szüksége van. A +36 68 512-262-es telefonszámon lehet hozzá időpontot kérni. 

További programok »

FEL