Szarvasi emlékhellyel bővült a Békés Megyei Értékek listája

2021. május 21. 16:24 | Vári Bianka

A Békés Megyei Értéktár Bizottság döntése értelmében május 17-től a szarvasi Történelmi Magyarország mértani közepe emlékhely bekerült a Békés Megyei Értéktárba.

A sokak által kedvelt és látogatott emlékhely, a történelmi Magyarország közepét jelző szélmalom immár a Békés Megyei Értéktárat gazdagítja. A hely történetéről a város önkormányzatát kérdeztük.

A történelmi Magyarország mértani középpontját Mihálfi József, szarvasi evangélikus gimnáziumi tanár határozta meg 1880 körül, amely egyben a Kárpát-medence középpontját is jelenti. 1939-ben készült el dr. Schauer Gábor főszolgabíró ötlete nyomán, Gödri István községi mérnök tervezésében a kicsinyített, 6,5 m magasságú, belső szerkezet nélküli, jelképes, négy vitorlaszárnyas szélmalom. Mesterséges dombra emelten, terméskőből, a Körös felől a város címerével díszített mellvéddel. Bejárata fölött ez a felirat állt: “Isten malmai lassan őrölnek, az igazság győz, itt volt, itt lesz Nagy-Magyarország közepe”

A háborús időkben a térség már nem töltötte be eredeti funkcióit. Az objektum pusztulásnak indult, a feliratot 1945-ben leverték, a vitorlákat leszedték, mellvédjét lerombolták. A rendszerváltás hajnalán több civil fórum is hallatta hangját, elsőként a Szarvas Barátainak Köre.

1991-ben Keresztes K. Sándor környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter történelmi emlékparkká és természetvédelmi területté nyilvánította a területet. Ugyanekkor Mihály Árpád szobrászművész “Milyen legyél Szarvas?” című tanulmányban dolgozta ki a teljes rehabilitációt illetve rekonstrukciót. Az ötlet akkor megfelelő alapok híján nem valósulhatott meg. 1993- Szent István napjára – városi összefogással – a mellvéd és a feliratok kivételével a Képviselő-testület helyreállította az emlékművet, belsejében bronzból öntött országérképpel -és egy dr. Gyalog Sándortól eredő felirattal: “Emlékezve a múltra, élve a jelent és bízva a jövőben.”

Babák Mihály, Szarvas polgármestere elmondta, fontos számukra, hogy a hely bekerült a megyei értéktárba és nagyon reméli, hogy hamarosan az országos értéktárba is felveszik, ezzel pedig még nagyobb figyelmet kaphat.

- Jelenleg a június 4-i megemlékezés a legnagyobb, de egész évben felkeresik a kirándulók ezt a Körös-parti emlékhelyet. Bízunk benne, hogy ezt követően még többen megismerik és felkeresik ezt a helyszínt.

További programok »

FEL