Iskolásoknak hirdet vetélkedőt a BMÖ

2016. december 9. 06:47 | Laczkó Viktória

Megyei értékek és hungarikumok témában hirdet vetélkedőt a Békés megyei Önkormányzat általános iskolák felső tagozatosainak és középiskolásainak. A verseny célja, hogy a fiatalokat bevonják a hungarikum mozgalomba, elméleti és tárgyi tudásuk pedig bővüljön a magyarság közösségének értékeiről.

A nemzeti értékek felkutatása, dokumentálása, rendszerezése és népszerűsítése céljából létrehozott értéktár mozgalom megismerésébe vonja be a fiatalokat a megyei önkormányzat egy vetélkedőn keresztül.

Laczkó Klára a projekt vezetője ismertette a feladatokat: - Főleg a megyei értékekből kell felkészüljenek. Az önkormányzat által létrehozott értéktár bizottság eddig 29 értéket választott be ebbe az értéktárba, ezeket nagyon kell ismerni; nemcsak a nevüket, hanem egyáltalán a történetüket, azt, hogy ki terjesztette be, mikor. Ismerni kell az értékeket.

A vetélkedő célja, hogy olyan tananyagot állítsanak össze, amely segít abban, hogy megismerjék a saját településük értékeit, a közös kincsünket képző megyei értékeket a Békés megyében élő fiatalok. Legyen szó a kultúra, akár a természeti környezet, akár az épített örökség, akár a kulturális örökség területéről. Zalai Mihály, Békés Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke szerint a kezdeményezéssel növelni tudják a megyében élő fiatalok identitását, kötődését a szülőföldjükhöz, a szülővárosukhoz és a megyéhez is. 

Békés megye 75 települése közül 46 alakította meg a saját települési értéktárát, ez az országos átlag kétszerese, amelyben 706 értéket vettek eddig lajstromba – tájékoztatott Zalai Mihály. A Békés Megyei Értéktárban pedig 29 megyei érték szerepel, ezek közül kettő hungarikum is.

A háromfordulós megmérettetésre négy fős, általános iskolák felső tagozatosaiból és középiskolásaiból álló csapatok jelentkezését várják.

A szervezet a Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztályának pályázatán nyert el hárommillió forint összeget az verseny megszervezésére.

A játék menete:

1. forduló: Házibajnokság

Az első fordulóban minden jelentkező iskola lebonyolítja egy a BMÖ által megadott kvíz alapján a házi versenyt, melynek nyertese részt vehet a járási elődöntőn. Az intézmények a feladatsort és a megoldó kulcsot az ertekmero@bekesmegye.hu email címre beküldött jelentkezéssel kapják meg. Az iskolán belüli verseny lebonyolításra és a nyertes csapat járási elődöntőre történő jelentkezésére 2017. január 16-ig van lehetőség.

2. forduló: Járási elődöntők

A járási elődöntőkre január 23-28. között kerül sor a járási székhelyeken. A vetélkedők időtartama 2-3 óra, az első négy feladat kvízjellegű írásbeli típusú, az 5. és 6. feladat interaktív. A versenyen résztvevő minden csapat a vetélkedőn való részvételt tanúsító emléklapot kap, a győztes csapatok pedig tárgyjutalomban részesülnek.

3. forduló: Megyei döntő

A döntő várhatóan 2017. február első felében lesz játékos, interaktív vetélkedőkkel. Az első helyezettek jutalma 3 napos kirándulás és részvételi lehetőség az országos döntőben, a 2. és 3. helyezett csapatok tárgyjutalomban részesülnek. Minden csapat a vetélkedőn való részvételt tanúsító emléklapot kap.

A versennyel kapcsolatos összes tudnivaló (felhívás, tananyag, gyakorló feladatok) az ITT megtalálható.

További programok »

FEL