Iskolások és a testi lelki jóllét – ismét vetélkedőn bizonyíthattak a diákok

2024. május 13. 17:08 | Bere Mátyás

A békéscsabai Iskolai Védőnői Szolgálat ismét megrendezte a „Szenvedélyünk az egészség” városi vetélkedőt békéscsabai általános iskolás csapatok számára. A rendezvény immár 30 éve színesíti a város programjait és nemsokára elérik az ötvenedik egészséges életmódra ösztönző eseményt.

A békéscsabai Iskolai Védőnői Szolgálat vezetője elmondta, hogy a 7-8. osztályos tanulóknak a mostani egy olyan vetélkedő, ahol fontos és alapvető egészségügyi ismeretekkel találkozhatnak. A diákoknak öt állomáson kell bizonyítaniuk tudásukat, felkészültségüket.

– Többek között van olyan állomás, amelyet a rendőrség szakemberei, olyan, amelyet a népegészségügyi osztály szakemberei, és olyan is, amelyet iskolai védőnők állítanak össze – mondta Szenti Zoltánné, majd kiemelte, hogy reméli, hogy ezeket a diákok be tudják építeni az életmódjukba.

Az idei esemény fő témája a média és a social media fiatalokra gyakorolt negatív hatása volt, a szervezők ezzel kapcsolatban igyekeztek minél hatékonyabban edukálni a tanulókat. Emellett többek közt a dohányzás okozta szervi károsodásokról, a lelki és szellemi egészségről, valamint a bőrápolásról is szó esett a vetélkedő állomásain.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere nyitóbeszédében kiemelte, hogy a 7-8. osztályos fiatalok egészséges életmódról történő oktatása elengedhetetlen.

– A ti korosztályotokban kell egyre tudatosabban, a nagyon fontos dolgokban egyetértenetek a felnőttekkel. Pontosan azért, hogy felnőtt korotokban egészségesek legyedet, és az életetek jól alakuljon – emelte ki a fiataloknak. A polgármester hozzátette, hogy az egészséges életmód alapfeltételei az étkezés, mozgás,a mentális állapot és ezek minőségi ápolása-végzése.

– Legfőbb kincsünk az egészség. Ez elcsépeltnek tűnik nem? Egészen addig ameddig van. Amikor elveszítjük egészségünket, vagy valamilyen károsodást szenvedünk, akkor jön az, hogy „most mi legyen, hogyan tovább? – tette fel a kérdést köszntőjében a Békés Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője. Dr. Sárosi Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy a legfőbb feladat a helyes, egészséges életmód fenntartása és ezért is fontos az, hogy a fiatalok akár ilyen vetélkedők formájában találkozzanak ezzel a kérdéskörrel.

Az egyik fiatal kérdésünkre elmondta, hogy a védőnőkkel leggyakrabban a kötelező szűréseken találkozik, ezért most ez egy remek alkalom arra, hogy megismerje a munkájukat, és kérdezzen tőlük annyit, amennyit csak lehet, a védőnőknek pedig érthetően csillogott a szemük a sok sürgő-forgó, érdeklődő gyerek láttán. 

Galéria

További programok »

FEL