Kedden rendezték az ősz első irodalmi estjét Békéscsabán

2019. szeptember 4. 17:28 | Gyemendi Réka

Kedden rendezték meg a megyeszékhely legrégebben futó felolvasó színpadi rendezvényét, a Békéscsabai Irodalmi Esteket a városháza dísztermében. A rendezvényen ezúttal érettségi tételeket képező műveket is felolvastak.

A szeptemberi irodalmi estet a hagyományokhoz híven Kabai Gábor zenés műsora nyitotta meg. Az est vendége ez alkalommal a platina- és aranylemezes Hevesi Imre volt, aki külön műsorral készült a rendezvényre.

 

 

A zenész Kosztolányi Dezső: A kulcs című novellájából olvasott fel egy részletet, majd több, megzenésített verset adott elő. Hevesi Imre elmondta, hogy már gyerekkorában megmutatkozott az irodalom iránti fogékonysága.

– Még óvodában elvittek városi rendezvényekre, ahol – mivel kis növésű voltam – kis széken állva szavaltam, illetve énekeltem. Később próza-, és versmondó versenyeken is indultam, illetve az iskola rendezvényein szavaltam. Nagyon jó irodalomtanárom volt az általános iskolában és a középiskolában is – mesélte Hevesi Imre, akinek a gyermekműsorain túl felnőtteknek szóló előadása is van, melynek címe Humor.

Az irodalmi estek szervezője, a Szeretlek Békéscsaba Egyesület elnöke kiemelte: nagyon fontosnak tartja a magyar nyelv és irodalom népszerűsítését. Kedden a fiatalokra való tekintettel két érettségi tételt is felolvastak, valamint Ady Endre és Kányádi Sándor művei is a program részét képezték. Ezen felül aktualitásokkal és különlegességekkel is készültek.

– Most becsempésztünk egy francia írót:  idén van Francois Villon halálának 556-ik évfordulója, az ő művét is felolvastuk Faludy György fordításában. Nagyon hálás vagyok a közönségnek, hogy eljöttek, a nyári előadásokon után a stégszínpadról most vissza kell szoknunk a városháza dísztermébe – mondta el Frankó Attila.  

Az elnök hozzátette: már készülnek a következő irodalmi estre, amely már a 150. rendezvény lesz, ezt híres színművész is megtiszteli majd jelenlétével.

További programok »

FEL