Békéscsabai Irodalmi Est: Hőseinkre emlékeztek

2018. november 8. 10:57 | Gyemendi Réka

A városháza dísztermében folytatódott a Békéscsabai Irodalmi Estek rendezvénysorozata kedden. Az esten főként azokra emlékeztek, akik sokat tettek és akár az életüket is feláldozták a magyar szabadságért.

A rendezvényen többek között az idén 100 éve meggyilkolt Tisza Istvánra is visszaemlékeztek. Bemutatták Huszár Endre VI. Lenin című írását, amely a forradalomról és a szocializmus alapjairól szól.

– Egy kis történelmi visszatekintés miatt választottam ezt a témát,  ugyanis Lenin egy "háborús bomba" volt. Tudni kell róla - erről kevesen beszélnek - hogy a németek azért vitték vissza őt Oroszországba, hogy a forradalmat kirobbantsa. Ezáltal megkötik a breszt-litovszki békét, és a német csapatok így ki tudják magukat vonni a keleti frontról, tovább harcolhatnak nyugaton – fogalmazott az alkotó.

Felléptek a rendezvény állandó vendégei is: Kabai Gábor és Komlóssy Kata Herczeg Tamás egyik versét adta elő.

 

 

A klasszikus művek mellett Bagdi László versei is elhangzottak.  A rendezvény egyik érdekességeként pedig a magyar vízilabda válogatott 1956-os, melbourne-i olimpiai szereplésére is visszatekintettek.

– Mány Erzsébetre és Farkas Mihályra is megemlékezünk. Azt gondolom, hogy a következő generációknak is tudniuk kell a történelmet, azt, hogy mi történt az országunkkal és hogy nekik köszönhetjük a szabadságunkat és azt, hogy ilyen biztonságban élhetünk – mondta el az irodalmi estek szervezője. Frankó Attila arról is beszélt, hogy az Irodalmi Este Szolnokra is meghívást kaptott, ezért a rendezvény januárban két alkalommal is a városba látogat.

 

Itthon

Bárányok születtek a köröstarcsai önkormányzati farmon

A bárányok nem hallgatnak a köröstarcsai önkormányzati farmon, hangos bégetéssel fogadják gondozóikat. A hangzavar néhány, szám szerint 13 éhes bari hangjával gyarapodott az elmúlt napokban. Kisbárányok születtek a gondoskodó kezek alatt. A szaporulat gyarapszik, hisz a következő időszakban még 19 vemhes anyajuhtól várnak bárányt.
17:04
FEL