Jubileumi Békéscsabai Irodalmi Est

2019. október 3. 15:32 | Behir.hu

Kedden tartották Békéscsaba százötvenedik irodalmi estjét. A rendezvényt immár 13 éve szervezi meg a Szeretlek Békéscsaba Egyesület. Az est során Huszár Endre helytörténeti író, az 1956-os forradalomról szóló, díjnyertes művéből olvastak fel.

A jubileumi est alkalmából Takács Árpád a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja levélben mondott köszönetet Frankó Attilának és a Szeretlek Békéscsaba Egyesületnek azért, amiért a magyar nyelv és a magyar kultúra szolgálatába álltak. "Az elmúlt 13 esztendő 150 előadása bebizonyította, hogy nem szalmaláng lelkesedés, sokkal inkább a hamu alatt hosszasan szunnyadó parázs fűti a rendezvény megálmodóját, szervezőit." - hangzott el a méltatásban. A dícsérő szavakat Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója tolmácsolta az Irodalmi Est szépszámú közönségének.

 

 

Horváth László képviselőjelölt is kifejezte háláját azért, amiért 13 éve elindultak az irodalmi estek. 

– Azt gondolom, hogy ez a rendezvény egy olyan szegmenst foglal el, ami nincsen a városban. Ilyen körülmények között írott műveket hallani, egy estét kellemesen, zenével tölteni igazán felemelő érzés a digitális világban. 150 alkalommal ezelőtt senki nem gondolta volna, hogy az est idáig fejlődik majd – fogalmazott a jelölt.

Az elmúlt 150 alkalmon nemcsak a klasszikus és kortárs műalkotásokat mutatták be, hanem több, mint kétszáz fiatal és idősebb költő, író mutatkozott be az irodalmi estek színpadán, akikkel korábban nem találkozott a közönség.

– Nagyon hálás vagyok minden támogatónknak, aki az irodalmi esteket segíti. A legfőbb támogatóim közt van Hanó Miklós, Békéscsaba alpolgármestere, aki rengeteget segít abban, hogy működjön ez a rendszer – hangsúlyozta Frankó Attila, a Szeretlek Békéscsaba Egyesület elnöke.

 

 

Komáromi Anett, a Békéscsabai Jókai Színház színművésze már az első esten is jelen volt előadóként. 

– Minden kezdeményezést nagyon szeretek, ami a kultúrával kapcsolatos és rólunk, Békés megyeiekről, békéscsabaiakról szól, hiszen mi is azokat a verseket és novellákat, költőket, írókat mutattuk be, akik egyébként békéscsabaiak vagy Békés megyeiek. Szerintem nagyon fontos, hogy megismerjük egymás gondolatiságát és azt, hogy mennyi fantasztikus, tehetséges ember él itt – fogalmazott a színművész.

 

 

A rendezvényen Komáromi Anett felolvasott abból a műből, melyet Huszár Endre az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójára írt és országos első helyezést ért el. Az író munkafolyamatáról és további írásairól is beszélt.

– Nem úgy alkotok, hogy eszembe jut valami és írni kezdek, mindig konkrét dolgokról, témákról és lehetőség szerint pályázatokra írok. Minden munkám díjazott volt, ezek közül három első helyet szereztem, legutóbb Kardoskúton, a nyugdíjas novella- és prózaíró versenyen – fejtette ki Huszár Endre helytörténeti író.

Az elmúlt 13 évben Huszár Endre mellett sok más író, költő is bemutatkozhatott a nagyközönség előtt. A Szeretlek Békéscsaba Egyesület december 2-án tartja a következő irodalmi estet, amelyen a Jászai Mari-díjas Kautzky Armand lesz a vendég.

További programok »

Kultúra

FEL