Információ a bértámogatásról és a digitális oktatás miatti ingyenes internetről

2021. március 26. 11:23 | behir

A járványhelyzet miatt elrendelt digitális oktatás kapcsán utólag is benyújthatják igényeiket az érintettek az ingyenes internet szolgáltatásra. A szolgáltatások, a vendéglátás és turisztika területén dolgozók munkáltatói pedig március 31-ig nyújthatnak be kérelmet bértámogatásra – tájékoztatott közleményében Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, aki az oltásokra is kitért. A közleményt az alábbiakban olvashatják.

 

Visszamenőlegesen is igényelhető az ingyenes internet a digitális oktatásban résztvevőknek

 

Az elmúlt hónapokra tekintettel visszamenőlegesen is igényelhető az ingyenes internet a digitális oktatásban résztvevő diákok családjainak és a pedagógusoknak. A kormány célja, hogy ebben a nehéz helyzetben is segítse a családokat a terheik mérséklésével.

A jogosultaknak, tehát a tanulók családjainak és a pedagógusoknak a jogosultságukat elegendő egyszer igazolni, mert az a veszélyhelyzet végéig érvényes lesz. A szolgáltató egy későbbi számlán írja jóvá a kedvezményt. Ez azt jelenti, hogy például a decemberi havidíjat az áprilisi vagy akár későbbi számlán is jóvá lehet íratni.

Az ingyenes internet használat a középiskolások és középiskolai tanárok esetében decembertől, az általános iskolások és általános iskolai pedagógusok számára pedig márciustól jár a digitális tanrend idején. Az ingyenes internet szolgáltatás a kormány döntése értelmében a vezetékes internet előfizetéssel rendelkezők számára érhető el.

A digitális tanrend Békés megyében az állami fenntartású általános és középiskolákban összesen 21 322 tanulót, valamint 2449 pedagógust érint. Ebből a Békés megyei 1. számú választókerületben működő tanintézményekben 5688 diák tanul és 857 pedagógus dolgozik.

A digitális tanrendre történő átállás zökkenőmentesen zajlott, azok a tanulók, akik nem rendelkeztek digitális eszközzel, és igényelték, a tanintézmény eszközeiből kaptak laptopot vagy tabletet. Az intézmények a nevelő-oktató munkájukat maradéktalanul ellátják, egyetlen diák sem marad ki az oktatási rendszerből. A pedagógusok a lelkiismeretes, áldozatos munkájukat ebben a nehéz helyzetben is a legmagasabb színvonalon végzik.

 

Ágazati bértámogatási program

 

Az ágazati bértámogatási program a koronavírus miatt működésüket erőteljesen visszafogni, szüneteltetni kényszerülő szektorok vállalkozásainak talpon maradását szolgálja. A pénzügyi hozzájárulás havi mértéke a bruttó bér 50 százaléka, de legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér 150 százaléka, azaz bruttó 251 100 forint lehet. A vállalkozásoknak a támogatás időtartama alatt járulékot sem kell fizetniük, így a bérköltségek mintegy kétharmadát az állam biztosítja.

Mostanáig közel 19 ezer vállalkozástól érkezett be kérelem összesen 125 ezer munkavállalóra, ami azt jelenti, hogy a cégek átlagosan 6-7 munkavállalóra igénylik az ágazati bértámogatást. A támogatottak közel 60 százaléka a vendéglátás, több mint 14 százaléka a szálláshely szolgáltatás nemzetgazdasági ágban dolgozik.

A járványhelyzetben a munkahelyek megtartását szolgáló programban mintegy 99 százalékon állnak a kifizetések, több mint 51 milliárd forint már a vállalkozások számláira került.

Március 8-tól kibővítette a kormány azoknak a vállalkozásoknak a körét, akik igényelhetik a bértámogatást. Az érintett vállalkozások továbbra is március 31-ig nyújthatják be a kérelmeiket, a minél gyorsabb folyósítás érdekében. A részletes feltételek a munka.hu oldalon olvashatók. A munkaadók a kormányhivatalok foglalkoztatási főosztályaihoz nyújthatják be egyszerűen kitölthető, egyoldalas kérelmeiket, amelyek elbírálása folyamatosan zajlik.

Békés megyében március 25-ig 723 vállalkozás részesült támogatásban, aminek a segítségével 3791 munkavállaló munkahelyének a megőrzését segítette elő a Kormányhivatal. A program keretében 1 644 115 100 forint támogatás került megítélésre az érintett ágazatokban tevékenykedő munkáltatók részére, amelynek teljes összege kifizetésre került.

A Békés megyei 1. számú országgyűlési választókerületi körzetből 244 kérelem részesült támogatásban, amely segítségével 1225 fő támogatott foglalkoztatása valósulhat meg, 526 877 200 forint támogatás igénybevételével.

Békés megyében a támogatott munkáltatók 54,4%-a a vendéglátás, italszolgáltatás területén tevékenykedik, 17,2%-a sport- illetve szabadidős tevékenységgel, művészettel, múzeum működtetésével, 4,5% turizmus, szálláshely szolgáltatással és 1,8%-a személyszállítással, valamint 1,2%-a utazásszervezéssel foglalkozik.

A támogatott munkáltatók 20,9%-a a 2021. márciusi bezárással érintett tevékenységet végző cégek közül kerültek ki.

 

A járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat

 

Magyarország Európa egyik leggyorsabb oltási sebességét diktálja, már a lakosság közel 18%-a beoltott, ezzel messze megelőzzük a 9,4%-os uniós átlagot és az országok többségét.  Mindez annak is köszönhető, hogy más tagállamokkal ellentétben nemcsak három, hanem öt vakcinával tudunk oltani. Magyarország helyes döntést hozott, amikor az elhibázott brüsszeli vakcinabeszerzést felismerve nemzeti hatáskörben is szerzett be vakcinákat. A Pfizer, a Moderna, és az AstraZeneca mellett a magyar lakosság számára biztosított a Sinopharm és a Szputnyik oltóanyag is. Az uniós beszerzés keretein belül lekötött vakcinákon túl a magyar kormány összesen 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinákat is vásárolt a magyar emberek mielőbbi oltásához. Mind az öt Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen.

A járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat. Az oltás ingyenes és önkéntes. A regisztráció folyamatos a www.vakcinainfo.gov.hu  honlapon. Az oltási programot egyedül a Magyarországra érkező vakcina mennyisége korlátozza. A harmadik hullám kezdete óta újabb egymillióval nőtt a regisztráltak száma, összesen több mint 3,3 millió, de még így is sokan vannak, akik nem jelentkeztek. Az országos tisztifőorvos levélben ismét felkeresi azokat az időseket, akik még mindig nem regisztráltak a védőoltásra. A védőoltás életet ment, mert már az első oltás is jelentősen növeli a védettséget a betegség súlyos lefolyása ellen. A háziorvosok hetente frissülő listákat kapnak a regisztráltakkal, és a legidősebbektől haladnak lefelé. Ebben az oltási hétben összesen 215 ezer regisztrált idős ember kaphat védőoltást. Az idősek mellett megkezdődik a kritikus infrastruktúrában (például energiaellátás, tömegközlekedés) dolgozók oltása.

Békés megyében a regisztrációt segíti a Békés Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ, amelynek munkatársai munkanapokon 8-16 óra között személyesen a központ békéscsabai székhelyén, a Bankó András u. 44. szám alatt, vagy a 20/264-4463, a 20/329-0201, illetve a 20/282-5224-es mobilszámon is segítséget nyújtanak azoknak, akik a koronavírus elleni védőoltásra szeretnének regisztrálni, de a regisztrációhoz segítségre van szükségük.

Emellett Csorvás Város Önkormányzata is segíti a regisztrálni szándékozókat, a helyi Művelődési Központ munkatársai hétköznaponként 8 és 12 óra között nyújtanak segítséget azoknak akik szeretnék megkapni a koronavírus elleni védőoltást, de a szükséges digitális ismeretek vagy eszközök, vagy akár saját e-mail cím hiányában nem tudtak még regisztrálni.

Békés megyében hét oltóponton összesen 15 oltóhely működik, és további 189 háziorvosi praxisban folyik a vakcinák beadása. Békés megye az országos átoltottsági arányhoz képest jól áll; a megyébe érkező összes vakcina eloltásra kerül az adott, szerdától szerdáig tartó oltási héten.

A mostani oltási héten Békés megye oltópontjain a Pfizer és a Sputnyik, a háziorvosoknál pedig az AstraZeneca és Sinopharm oltóanyagokat kaphatják meg az oltásra jelentkezők.

Herczeg Tamás, országgyűlési képviselő

További programok »

Itthon

Mlinár Pali 70!

Nagyon suta lenne ez a cikk, ha a "Mlinár Pál néptánc oktató 70 esztendős!" címet kapná. Ugyanis a művészek, a sportolók keresztnevét legtöbbször becézett formában használjuk. Ezáltal közelebb állnak hozzánk, kvázi családtagként örülünk a sikereiknek. A kerek születésnap alkalmából alaposan kikérdeztük!
2021. május 18. 19:29
FEL