Ilyen volt a történelem érettségi - szaktanári véleménnyel

2020. május 6. 17:03 | Papp Ádám Sándor

Történelem írásbelivel folytatódott az érettségi szerdán. A diákok és a szaktanárok elmondása szerint a vizsga első felében nehezebb, míg a második részében könnyebb feladatsorral találkoztak a vizsgázók idén, mint az előző években.

A diákok szigorú feltételek mellett léphettek be szerdán az intézményekbe, ahol a kézfertőtlenítést követően szájmaszkot és gumikesztyűt is kaptak. A vizsgázók ezt követően beültek a tantermekbe, ahol pontban kilenc órakor kezdték meg a történelem érettségit.

A Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium igazgatója elmondta: minden egészségügyi előírást betartottak annak érdekében, hogy biztonságos körülmények között tudják megtartani az érettségit.

– Nálunk hat-hét fő lehet egyszerre a tanteremben. Nálunk ez nem nagy újdonság, hiszen így osztottuk be a vizsgázókat a korábbi években is – emelte ki Köveskúti Péter.

Az első feladatrészben előkerült a magyarországi népesség, az ipari forradalom, de a magyarországi romák helyzete és a hidegháború is. A vizsga második részében az érettségizők esszék kidolgozásával szerezhettek pontokat. A diákok témaként választhatták többek között a második világháborút, az 1956-os forradalmat vagy éppen a kereszténység születését.

– Hogyha a korábbi érettségikkel, feladatokkal vetem össze az ideit, akkor azt mondom, hogy diákbarát volt. Ki merem mondani, hogy nem volt nehéz, nem volt sokkal nehezebb, mint amire a gyerekek számíthattak. Középszinten azok a feladatok, amelyekre néha azért számítani lehet, jól átnézetjük, átismételtetjük, egy-egy kérdés ugyani évről évre visszatérhet – ecsetelte Szabó László, a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium intézményvezetője, történelemtanára. 

A megkérdezett diákok közül többen mondták azt, hogy szimpatikus témák közül választhattak az esszéknél idén, és a rövid kérdéseknél is tudtak segítséget használni.

– A rövid kérdések között volt több olyan kép, amely segített a válaszok megadásában. Sokat készültem a történelem érettségire, jártam magántanárhoz is. Úgy érzem, hogy összességében jól volt összeállítva a feladatsor és jól is sikerült nekem – mondta Smiri Tamara.  

Az érettségi csütörtökön az angol írásbelivel folytatódik.

További programok »

FEL