Átálltak a digitális oktatásra a békéscsabai középiskolák

2020. november 11. 18:04 | Papp Ádám Sándor

Az oktatást is jelentős változások elé állítják az Országgyűlés keddi ülésén hozott döntései. A legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent, veszélyhelyzet idején életbe lépett kormányrendeletek értelmében szerdától a középiskolákban, nyolcadik osztály fölött digitális oktatás lépett életbe.

A megszokott rend szerint kezdődött a szerda a békéscsabai általános iskolákban, bölcsődékben és óvodákban. A legutóbbi kormányrendelet alapján ezen intézmények a 14 év alatti gyermekek számára továbbra is nyitva maradhatnak. A középiskolákban, gimnáziumokban azonban üresek a padok és a tantermek, hiszen nyolcadik osztály fölött digitális oktatást vezettek be.

– A kollégákat és a tanulókat is felkészítettük az online átállásra. A diákokat informatika órán, a tanárokat pedig továbbképzéseken képeztük a digitális munkarendben alkalmazható szoftverek használatára. Most fognak vizsgázni kollégáim és a tanulóink is, hogy miként sikerült elsajátítaniuk a tudást – fogalmazott Köveskúti Péter, a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium igazgatója.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum tagintézményeiben is a digitális tanrend lépett életbe szerdától, amely mintegy 6000 diák oktatását érinti. Mucsi Balázs főigazgató elmondta, hogy a tavaszi digitális tanrendet a legfrissebb kormányhatározatnak megfelelően átdolgozzák, így az elméleti órákat távoktatásban tartják meg.

– Úgy tűnik, hogy a gyakorlati képzést és oktatást az iskola falain belül, egészen kis csoportokra bontva tervezzük megvalósítani, amely azt jelenti, hogy néhány gyerek lesz egy gyakorlati teremben, műhelyben, ezzel is elszeparálva őket. Az idős kollegákra különösen fókuszálunk, őket és a krónikus betegséggel küzdő munkatársakat mindenképpen szeretnénk távol tartani bármilyen kontaktustól – emelte ki a főigazgató. 

A középiskolákon és a gimnáziumokon túl a kormányrendelet szerint a felsőoktatás is csak online formában működhet. Ezért szerdától a kollégiumok és a felsőoktatási kollégiumok is bezártak.

További programok »

FEL