Ilyen szabályok mellett látogatható a kórház

2022. március 8. 12:50 | Vári Bianka

Az új kormányrendelet értelmében hétfőtől megszűnt a legtöbb járványügyi korlátozás, így már zárt térben sem szükséges maszkot hordani, valamint nincs szükség a védettségi igazolványra sem. A kórházakra azonban szigorúbb szabályok vonatkoznak. Mutatjuk, mire kell figyelnie, ha látogatóba menne!

A Békés Megyei Központi Kórház főigazgató főorvosa tájékoztatása szerint feloldották a látogatási tilalmat az egészségügyi intézményekben. Ugyanakkor a kórházi látogatás során továbbra is be kell tartani néhány szabályt, amelyre az emberi erőforrások minisztere adott egyedi utasítást.

Ez alapján a Békés Megyei Központi Kórházban az alábbi szabályok betartása szükséges a látogatásra vonatkozóan:

1. Egy beteghez naponta legfeljebb két látogató mehet be, személyenként maximum 30 perces időtartamra, vagy egy látogató maximum 60 perces időtartamra.

2. A látogatás feltétele, hogy a látogató érvényes védettségi igazolvánnyal vagy védettségi igazolvány hiányában a látogatást megelőző 48 órán belül elvégzett negatív eredményű SARS- CoV-2 gyorsteszttel rendelkezzen, melyet a belépéskor köteles bemutatni.

3. A 2. pont szerinti szabály alól az 5 év alatti gyerekek mentesülnek, akiknek az esetében nem szükséges a védettségi igazolvány vagy gyorsteszt bemutatása.

4. A koronavírus fertőzés miatt kezelt betegek nem látogathatók.

5. Biztosítani kell, hogy a betegek és a hozzátartozók a fertőzések terjedésének megakadályozása érdekében hozott intézkedések betartásában, végrehajtásában együttműködjenek.

6. Ha a beteg állapota és az intézmény adottságai megengedik, az időjárás függvényében lehetőség szerint szabadtéren történjen a látogatás, ebben az esetben nincs korlátozva a látogatók száma.

7. A látogatóknak mindvégig az egészségügyi és szociális intézmények területén történő maszkviselés szabályairól szóló 31/2021. (VII. 7.) EMMI rendelet előírásainak megfelelő maszkot kell viselniük.

8. Az úgynevezett “apás szülések” esetében a szülő anya kísérője az apa vagy az általa választott más, az ellátásában aktívan részt nem vevő személy lehet. Ezen személy nem minősül látogatónak, rá a szülés ideje alatt a kísérőkre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

A császármetszés időtartama alatt a műtő légterében a szülő anya kísérője nem lehet jelen.

Dr. Becsei László kiemelte: továbbra is törekedni kell arra, hogy a betegek és a hozzátartozók a fertőzések terjedésének megakadályozása érdekében hozott intézkedések betartásában együttműködjenek.

Az intézményben a csomagok bevitelére vonatkozó szabályok a látogatási tilalom feloldását követően is érvényesek, betartva a szigorú élelmezési és higiéniai előírásokat. Tekintettel arra, hogy a fertőző betegek továbbra sem látogathatóak, részükre a csomagokat a portaszolgálat segítségével juttatják el. A csomagok minden nap 09.00-18.00 között adhatók le.

FEL