Illegális hulladéklerakók – Békéscsabán is gond a szemetelés

2018. augusztus 21. 06:40 | behir

Zavaró szagok, környezetszennyezés és szeméthegyek – csak néhány azok közül a negatívumok közül, amelyeket egy illegális hulladéklerakó okozhat. Ez a probléma országszerte, így Békéscsabán is egyre nagyobb problémát jelent. Ha valaki illegális lerakót fedez fel, azt a polgármesteri hivatal felé jelentheti.

 

 

Eldobott palackok az utcán, összehordott szemétdombok a parkok közelében – sajnos nem ritka a mindennapokban. Van, aki előszeretettel hordja például az Élővíz-csatorna partjára a hulladékot – emiatt Békéscsabán  is több illegális hulladéklerakót találni. Boldog Gusztáv, a Zöld Csütörtök Természetvédő Kör szakmai vezetője szerint ennek számos veszélye lehet a környezetünkre.

– Nyilván azoknak a hulladékoknak hatása látszik meg azonnal, amelyek valamiféle vegyi anyagot tartalmaznak. Az olajszármazékok szinte azonnal meglátszanak a területen, és bármiféle méreg, a háztáji kertészetekből kikerülő gyomirtók, gombairtók, rovarirtó-szerek hatása azonnal érzékelhető – fogalmazott a szakember, hozzátéve, hogy fontos a szemléletformálás, hiszen a környezettudatosságra nevelést már gyerekkorban el kell kezdeni.

 

Az Élővíz-csatornát sem kímélik a szemetelők

 

Az önkormányzat közigazgatási osztályvezetője arról tájékoztatott, hogy az illegális hulladéklerakókat az adott ingatlan tulajdonosának kell felszámolnia. Dr. Urbán-Zsilák Klára hozzátette: bizonyos esetekben a közterület-felügyelet látja el ezt a feladatot.

– Illegális hulladék lerakással kapcsolatosan azonban nekik csak abban az esetben van hatáskörük, amennyiben a hulladék közterületen található. Tettenérés esetén eljárnak a hulladékot elhelyező személlyel szemben. Ez  lehet figyelmeztetés, bírság, és a hulladékgazdálkodási szabályok megsértése abban az esetben, amennyiben a kidobott szemét igazolhatóan veszélyes mértékű hulladék  - tudtuk meg az osztályvezetőtől.

Urbán-Zsilák Klára hozzátette: az önkormányzat saját költségén évente kétszer ingyenesen biztosítja a lakosság számára a lomtalanítást, ami lehetőséget biztosít a szemét kulturált elhelyezésére. Amennyiben pedig a lakosság illegális hulladéklerakót talál, azt a helyi polgármesteri hivatal felé jelezheti.

 

Egy kis figyelem, egyetlen mozdulat, és nem a földön, hanem a kukában landol a szemét

 

További programok »

FEL