Igazak voltak az értesülések: Preisinger Sándor az Előre új vezetőedzője

2020. szeptember 16. 14:58 | Hidvégi Dávid

Korábban a Nemzeti Sport és behir.hu is úgy értesült, hogy az 1973-as születésű UEFA Pro licenccel rendelkező szakember veszi át a Békéscsaba 1912 Előre kispadját. A lilák azután maradtak vezetőedző nélkül, hogy Schindler Szabolcs elfogadta a Vasas FC ajánlatát. Az új szakvezetőt szerdán jelentették be.

Preisinger Sándor játékosként a Zalaegerszegi TE-ben kezdte pályafutását, majd megfordult az MTK, a Verbroedering Geel, az FC Sopron, a Haladás FC, a Győri ETO és a Nyíregyháza színeiben – írja közleményében a klub. 2004 tavaszára hazatért Zalaegerszegre és a megyei bajnokságban szereplő Andráshida csapatában szerepelt. Utoljára Ausztriában játszott alacsonyabb osztályú csapatokban. 186 első osztályú mérkőzésen 64 gólt lőtt. 1993-94-ben másodosztályú, az 1994-95-ös szezonban gólkirályi címet ért el a ZTE színeiben. Tagja volt az 1996-os atlantai magyar olimpiai keretnek. 2004-től matematika-testnevelés szakos tanárként dolgozott. 2006-ban kinevezték az MLSZ-NUPI Zala megyei koordinátorának, 2016 augusztusától a magyar U15-ös, 2017 júliusától az U16-os, 2018 augusztusától az U17-es, nemrég pedig az U19-es válogatott szövetségi edzője lett.

 

(Fotó: Milyó Pál)

 

A Békéscsaba 1912 Előre korábbi vezetőedzője szeptember 8-án távozott, miután Schindler Szabolcs elfogadta a Vasas FC ajánlatát. A lilák klub vezetése elengedte a szakembert, így átmenetileg Pásztor József és Brlázs Gábor vette át a csapat irányítását. Utóbbi duó sem volt sikertelen, hiszen az Előre vasárnap hazai pályán 2-0-ra legyőzte a Nyíregyházát, ezzel megőrizve az NB II-es veretlenségét. Az új edző kapcsán a Békéscsaba többségi tulajdonosa is megszólalt.

– Preisinger Sándor szerződtetésével klubunk egy fiatal, de már sokat bizonyított, ambiciózus szakemberrel erősített, aki utánpótlás szinten, a korosztályos válogatottak mellett szinte mindent elért, ami a magyar viszonyok között elérhető, vagy talán kicsit még annál is többet. Úgy gondolom, eljött számára az idő, hogy az eddig megszerzett tapasztalatait felnőtt csapatnál kamatoztassa és nagyon örülünk, hogy mindezt Békéscsabán teheti meg. Az Előrénél mindig is hosszú távú projektekben gondolkodunk, ennek részeként kulcsfontosságúnak tartjuk, hogy biztosítsuk a minőségi szakmai munkához szükséges hátteret, valamint a nyugodt építkezéshez elengedhetetlen türelmet és időt. Az elmúlt időszakban a klubunknál dolgozó vezetőedzők sikerei talán ennek a modellnek a sikerei is egyben, aminek azonban volt egy járulékos hatása is: a csapat mellett dolgozó szakemberek más, nálunk tehetősebb klubok figyelmét is felkeltették. Preisinger Sándorral hosszú távra tervezünk és meggyőződésem, hogy szakmai irányításával folytatni tudjuk a megkezdett építkezést, és akár az eddigieknél is magasabb célokért szállhatunk harcba – fogalmazott Barkász Sándor.

Preisinger Sándor elmondta, hogy nagyon nehéz döntést kellett meghoznia, mert azzal együtt, hogy edzői pályafutása eleje óta az volt a célja, hogy a felnőtt futballban dolgozhasson, a korosztályos válogatott hatalmas visszatartó erő volt.

– Négy évig irányítottam ezt a csapatot, a játékosaim a szemem előtt váltak gyerekekből fiatal felnőttekké és kész futballistákká. Büszke vagyok arra, amit ezzel a kivételes társasággal elértünk, és minden percért hálás vagyok, amit szövetségi edzőként tölthettem a szövetségnél. Nagyon szép élményekkel távozom, kiváló körülmények között, nagyszerű kollégákkal dolgozhattam együtt, és ha úgy alakul a jövőm, bármikor nagyon szívesen térnék vissza a szövetséghez. A 2002-es korosztály játékosait természetesen kiemelten figyelni fogom a jövőben is, egészen biztos vagyok benne, hogy többen közülük hamarosan felnőtt szinten is kiemelkedő futballistává válnak – idézi Preisinger Sándort az mlsz.hu.

A lilák szerdán este lépnek pályára az ETO FC Győr otthonában az NB II 9. fordulójában.

 

További programok »

Sport

Nőgyógyászati onkológiai világnap a Mályvavirággal és a BRSE csapatával

Szeptember 20-a tavaly óta a nőgyógyászati onkológiai világnap, melyet az ESGO ENGAGe európai betegszervezetek szövetsége hívott életre. A világnap célja, hogy nemzetközi szinten, összefogással - segítségül hívva a sportot - hívják fel a figyelmet a nőgyógyászati daganatos betegségekre, a megelőzésre, a tünetekre, a kezelés lehetőségeire.
2020. szeptember 20. 14:04
FEL