Idén szilvából készült a nemzeti összetartozás pálinkája

2019. április 13. 15:03 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Bora Imre és Barabás Attila közös ötlete alapján másfél éve született meg a "Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkája". Az első alkalommal, 2018-ban tizenötféle barack pálinkából készült el az ital, idén már nem csupán főzdék, hanem bérfőzetők is felajánlották saját szilvapálinkájukat.

 

 

A jubileumi XX. Gyulai Pálinkafesztiválon a felajánlott pálinkák összeöntésének ceremóniáját az Almásy-kastély Látogatóközpont kápolnájában tartották meg péntek délután, a fesztivál hivatalos megnyitója előtt.

- Másfél éve született meg az az ötlet, hogy alkossunk valamit, amire büszkék lehetnek az unokáink is. Mivel minden magyar családban van pálinka, ezért gondoltuk azt, hogy ez az ital jelképezheti a nemzeti összetartozást - mondta el Bora Imre fesztiváligazgató az eseményen. Örömteli, hogy ilyen hihetetlen méreteket öltött ez a kezdeményezés - erről már a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere beszélt. Barabás Attila elmondta: ez egy olyan közös munka a pálinkafőzők részéről, amely közös emlékeket ébreszt akkor is, amikor éppen egymással versenyeznek.

 

Fotó: Kugyelka Attila

(Fotó: Kugyelka Attila)

 

Az eseményen többek között beszédet mondott a regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár, Kiss-Parciu Péter is.

A Magyar Országgyűlés alelnöke, Jakab István szerint csodálatos érzés elkészíteni a magyarok kenyere után a nemzeti összetartozás pálinkáját is.

- Azt hiszem nagyon fontos, hogy legyenek olyan identitásképző termékeink, amelyek bennünket jelképeznek. Ha azt mondjuk a világon bárhol, hogy pálinka, akkor azonnal tudják, hogy magyarok vagyunk. Ez a második leggyakrabban ránk jellemző szó, mert amikor megkérdezik, hogy a magyarokról mit tudnak, akkor Puskás Ferenc megemlítése után rögtön a pálinka következik. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy a pálinka az elmúlt húsz esztendőben minőségi javuláson ment át. Újra prémium termékké vált, kiváló minőségű lett, és azt is mondhatom, hogy divatba jött és világhírű lett. A kiváló minőségű pálinka ott van a legnevesebb éttermek asztalain is. Az elmúlt húsz év technikai fejlődése a magyar gazdaságban és a pálinka életében is óriási lehetőséggel bíró folyamat volt - hangsúlyozta Dr. Nagy István.

Az agrárminiszter hozzátette: fontos az, hogy minél szélesebb körben megismertessenek minél többféle pálinkát. Ebben segít a gyulai pálinkafesztivál is, hiszen a tavalyi 850-hez képest több mint ezer tétel érkezett a versenyre.

 

Fotó: Kugyelka Attila

(Fotó: Kugyelka Attila)

 

A hivatalos köszöntőket követően összeöntötték a Kárpát-medence területéről felajánlott pálinkákat, majd dr. Nagy István és Bora Imre összekeverte a nemzeti összetartozás italát, amit dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye megyéspüspöke megáldott.

 

Fotó: Kugyelka Attila

(Fotó: Kugyelka Attila)

 

A rendezvény zárásaként palackozták a „Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkáját”.

 

Fotó: Kugyelka Attila

(Fotó: Kugyelka Attila)

 

További programok »

FEL