Idén is jön a Csabai Nyár!

2018. május 6. 13:08 | behir

Idén is lesz Csabai Nyár. A csabainyar.net közzétette, milyen színházi programokkal készülnek a nyárra Békéscsabán.

 

 

2018. június 15. péntek 20.30, a városháza díszudvara

 

 

Dan Goggin:  APÁCÁK musical komédia - a Magyar Zenés Színház előadása

Goggin kedves és humoros műve 1985-ben elnyerte a legjobb off-Broadway-musical címét. Magyarországon először a Madách Színházban láthattuk, Psota Irénnel a főszerepben. Lehetséges több mint ötven gombamérgezésben elhunyt apácáról és az afrikai lepratelepen átélt évekből fergeteges vígjátékot írni? Bizarr ötlet, de Dan Gogginnak sikerült. A gombamérgezést túlélt öt apáca mindent megtett, hogy összegyűjtse a pénzt 52 társuk illő temetésére: céget alapítottak, vallásos témájú képeslapokat árultak, sőt, saját holmijukat is pénzzé tették, de az így befolyt összeg is csak 48 apáca temetésére elég. Így az öt túlélő úgy dönt, hogy jótékonysági koncertet rendez. A Grease című musicalből adnak elő részleteket, és a Mount-Saint-Helen’s School színpadán elkezdődik az "apácashow". A vidám dalokból és szellemesen megírt jelenetekből álló gálaest alatt lassan-lassan megismerjük a szereplőket, és kiderül, hogy a nővéreknek csak a ruhájuk egyforma. Mind-mind külön személyiség, más múlttal, álmokkal és vágyakkal.

Szereplők: Mária Regina nővér: Voith Ági; Mária Roberta nővér: Zakariás Éva; Mária amnézia nővér: Mérai Katalin; Mária Huberta nővér: Vándor Éva/ Csarnóy Zsuzsanna; Mária Lea Nővér: Laurinyecz Réka.

Rendező: Kökényessy Ági

 

 

2018. június 16. szombat 20.30, TeÁtrium

 

 

Pozsgai Zsolt: A KIRÁLY ÉS A SZŰZ,  történelmi játék egy részben – a budapesti  Bakkelit center és a Csabai Nyár közös produkciója

1240-1242 között játszódik a darab. IV. Béla arra kényszerül, hogy meneküljön udvarával a tatártámadás ellen Esztergomtól az Adriáig. Anna lánya van vele, aki 16 éves, és példaképe a szentéletet élő nővére. Ám Annát férjhez kellene adni, mindig ahhoz, akit éppen a politikai érdek diktál, aki segíteni tud a tatár sereg ellen. Anna azonban fiatal kora ellenére rendkívül okos a hadi és politikai dolgokban, és mindannyiszor rá tudja venni apját, hogy elálljon a házasságtól. Minden egyes jelenet köztük egy kriptában, altemplomban játszódik, ahová kénytelenek elbújni. És itt játszódnak le a rendkívül szenvedélyes jelenetek apa és lánya között. Nem biztos, hogy mindig a lánynak van igaza, ahogy az apa őrjöngése is sokszor kiderül, hiába volt. Így jutnak el egészen a tengerig. A néző a két ember sorsán keresztül a nagyközönség számára nem publikus, rendkívül érdekes tényeket, történéseket is megtud a tatárjárás koráról, kiderül, nem volt egyszerű és egyértelmű ez a történelmi tragédia. Emellett szórakoztató történet, hiszen az Apa és kamasz lánya viszonya és annak minden problémája ott van mindenki életében, aki ezt a családjában átélheti.

A dráma még nem volt színpadon, a Csabai Nyár keretében tehát ősbemutatóra kerül sor.

Szereplők: IV. Béla: Csomós Lajos; Anna lánya: Nádra Kitti.

Rendező: Pozsgai Zsolt

 

 

2018. június 21. csütörtök 20.30, a városháza díszudvara

 

 

SZOMOR GYÖRGY ÉS BARÁTAI 

A Nádasdy Kálmán-díjas zeneszerző, énekes és művész barátai előadásában népszerű musicalek betétdalai hallhatóak ezen az estén, de Szomor György saját szerzeményei is felcsendülnek.

 

 

2018. június 22-23. péntek-szombat 

 

 

XVII.NEMZETKÖZI BÁBFESZTIVÁL 

 

 

2018. június 28. csütörtök 20.30, a városháza díszudvara

 

 

MUSICAL VARÁZS, a Bartók Béla Vegyeskar és a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar közös előadása

Idén a két kórus klasszikussá vált musical dalok kórusfeldolgozásaival szeretné elvarázsolni a közönséget. Két tehetséges fiatal színész: Nagy Szilvia és Török Tamás, az egri Gárdonyi Géza Színház művészei lesznek ebben segítségükre. A West Side Story-ból, a My Fair Lady-ból a Hegedűs a háztetőn-ből vagy Webber műveiből: a Macskákból, az Evitából, Az Operaház fantomjából a sokak által ismert dalok szólalnak meg magyarul. A befejező blokkban a Valahol Európában, Légy jó mindhalálig, és a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról egy-egy dala hangzik el. 

Zongorázik: Gál Csaba művésztanár 

Vezényel: Perlaki Attila karnagy

 

 

2018. június 29. péntek 20.30, a városháza díszudvara

 

 

Eric Assous: BOLDOGSÁG, vígjáték, a József Attila Színház előadása

Louise meséket ír, Alexandre éttermet vezet. Louise hat éve elvált és egyedül él, Alexandre válófélben van és három gyermek édesapja. Louise szeret olvasni és rengeteg hobbija van, Alexandre csak a munkának él, semmi más nem köti le a figyelmét. Nagyon különbözőek és mégis nagyon egymáshoz valók. Kapcsolatuk viharosan indul és viharosan is folytatódik, az egyik az elköteleződéstől, a másik a magánytól fél, mégis közösen próbálnak gyógyírt találni a korábbi sérelmeikre és fájdalmaikra. Mindketten vágynak egy jobb, nyugodtabb, biztonságosabb életre, ám nemcsak a várakozásaik, az igényeik is eltérnek egymástól.
Keserédes történet a szerelemről és az összetartozás vágyáról.

Szereplők: Louise: Pikali Gerda; Alexandre: Rékasi Károly.

Rendező: Verebes István.

 

 

2018. június 30. szombat 20.30, a városháza díszudvara

 

 

Horváth Krisztián-Moravetz Levente: HA JŐ A NŐ, AVAGY A VILÁG TEREMTŐDÉSE

"A cselekmény ott kezdődik, amikor már "Be van fejezve a nagy mű". Ám az Úr érzi, hogy nem egészen úgy alakulnak a dolgok, ahogy ő azt elképzelte. A férfi, a teremtés koronája, csak ül, csak bámul a semmibe, és csak nem csinál semmit. Mondhatni; Az Úristennek se hajlandó bármit is tenni. A Teremtő nekikezd egy új projektnek, hogy ebből a tespedésből kimozdítsa. S amikor megjelenik a nő, hogy ebből a tespedésből kimozdítsa. S amikor megjelenik a nő, minden egyszeriben megváltozik..."

Szereplők: Az Úr: Mikó István; Gábriel: Beleznay Endre; Éva: Dévényi lldikó; Ádám: Szívós Győző; Lucifer: Buch Tibor; Rendező: Moravetz Levente.

 

 

2018. július 6. péntek 20.30, a városháza díszudvara

 

 

DRÓTOS JANKÓ / Janko Drotár, ifjúsági táncszínházi produkció, a szarvasi Cervinus Teátrum előadása

Drótos Jankó a zempléni erdők rengetegjében eltéved és az Óriások Földjére keveredik. Befódozza a Óriások főző fazekát. Jutalma viszont a kalitkába zárás.. Szorult helyzetéből egy kisegér szabadítja ki. Varázslatos módon haza tér kicsiny falujába, ahol a többiek előtt nem sikerül bemutatni a csodát, kinevetik...Drótos Jankó szégyenében az Alföld irányába veszi útját - így eljut a nyírségi tirpákokhoz aratáskor, a dél-pesti szlovákokhoz az őszi termés betakarításkor, Szent Mihálykor már a kiskőrösi tótoknál jár, ahol éppen nagyvásárt tartanak, Lucára pedig Szarvasra érkezik... Vándorlása során jó mesterként - drótozni, fódozni kiáltozással vállal fel mindenféle munkát. Szarvason viszont egy egérfogó eladása kapcsán újra találkozik a jótevő egérkével, és mint ahogy a mesében elvárható: megtörténik a csoda…

Szereplők / Obsadenie: Monika Stankovičová, Ferenc Polák

Táncolják / Tancuje: Tanečný súbor Cervinus

Rendező - koreográfus: Csasztvan András

 

 

 

 

További programok »

Kultúra

Mesék az Élethez Békésen

Békés városa is csatlakozik ahhoz az országos programsorozathoz, mely a pécsi Gombolyító Terápiás Műhelyből indult, és Budapestről a Metamorphoses Meseterápiás Egyesületen keresztül érkezik Békésre.
2019. szeptember 18. 00:00
FEL