Idén 18 milliárd forint jut a vidéki kultúrára

2016. január 7. 10:55 | behir.hu

Idén 18 milliárd forint jut a települési önkormányzatoknak az általuk fenntartott előadó-művészeti szervezetek támogatására. Ebből Békéscsaba önkormányzata 526 millió forintot kap, melyet a Jókai színház, a megyei könyvtár, a Munkácsy Mihály Múzeum és a Napsugár Bábszínház között oszt szét.

A kultúráért felelős miniszter határozata alapján az önkormányzat - a tavalyi évhez hasonlóan - 526 millió forint támogatást juttat el a Békés megyei érdekeltségű kulturális intézmények számára.

A megyei könyvtár 2015-ben a 116 millió forintos minisztériumi támogatásból új könyveket, folyóiratokat, hangzó és képi dokumentumokat vásárolt, illetve számtalan programot szervezett az intézményben. De központi támogatást használták az itt dolgozók továbbképzésére is.

A Munkácsy Mihály Múzeum működéshez is elengedhetetlen a közel 100 millió forint állami támogatás. Hiszen minden évben egymást váltják a kiállítások és a rendezvények a kiállító tereken. Ugyanakkor a múzeum igazgatója azt is elmondta, hogy egyre jelentősebb a saját kiadványaikból, és látogatójegyeikből származó bevételek, amely az intézmény egyre nagyobb népszerűségének is köszönhető.

A Jókai színház a Napsugár Bábszínházzal együtt a 320 millió forintos állami támogatást az intézmények működésére, illetve kisebb fejlesztésekre költi.

Idén az önkormányzat a tavalyi évhez hasonlóan a kormány által felajánlott fejlesztési összeg mellett saját forrásból is támogatja a megye kulturális intézményeit.

Kiss Tibor alpolgármester elmondta, tavaly az önkormányzat a közművelődési és a kulturális intézményeknek 676 millió forintot különített el.

Az idei költségvetésről februárban dönt a közgyűlés, és ekkor válik konkrét forintokká a város kulturális intézményekre fordítható támogatása, amely a tervek szerint nem sokat fog változni az elmúlt évekhez képest.

Vágvölgyi Nóra

 

FEL