Húsvéti készülődés Békéscsabán

2021. április 3. 13:22 | Csiffáry Zsuzsanna

Ha húsvét, akkor nem maradhat le az asztalról a sonka, a főtt tojás, a torma és a friss, tavaszi zöldségek sem. Sokan mindemellett különböző süteményekkel vagy a hagyományos, fonott kaláccsal készülnek az ünnepre. Jaminában egy úgynevezett fészekrakó-fészekrabló kezdeményezés is indult az ünnep alkalmából.

Pap János unokájával együtt készül a húsvétra. Mint mindig, most is az előkert rendbehozatalával kezdik a munkálatokat. A levelek eltakarítása mellett kézműves tevékenységre is szakítottak időt, mert idén is részt vesznek a jaminai fészekrakó-fészekrabló programban, és az általuk festett kavicsokat helyezik majd bele a kosarakba, dobozokba. 

Az adott dobozból a fészekrabló elvesz egy darab ajándékot, illetve hagy ott valamilyen meglepetést is. A kreativitást igénylő munka és a kertrendezés mellett már a konyhában is zajlik a készülődés. 

 

Galéria

 

Priskin Pálné Anna a tradicionális fonottkalács lépéseit ismertette stábunkkal akkor, amikor nála jártunk. Az alapanyagok gondos eldolgozása után szétvágta a cipót, majd 3 felé osztotta. A darabokat kinyújtotta, majd egyszerű fonással egy törzzsé formálta és a kerek lábasba helyezte.

A konyhában mindenkinek meg van a maga szerepe, így a férfiaké is, ami a sonkakészítés. Szatmáriné Priskin Anita az Ízvadász Főzőklub vezetője elmondta, hogy három napig áztatják a sonkát, majd a negyedik napon főzik. Az akár 13 kilós sonka mellett kihagyhatatlan számukra a főtt tojás, amit szintén a sonkalében főznek meg. 

A hagyományos hímes tojás készítése is jelen van a család életében, az alkotásokat minden évben a locsolkodóknak szokták adni, ám idén ezeket a jaminai fészekrakó-fészekrabló programra ajánlották fel.

 

Galéria

További programok »

FEL