Húsba vág az orosz embargó

2016. július 15. 09:10 | Varga Diána

Meghosszabbították az Oroszország ellen szankciókat meghirdető országokkal szembeni ellenlépésként bevezetett élelmiszer-embargót 2017 végéig. Az orosz embargó érzékenyen érinti hazánkat és több Békés megyei céget is.

 

Új piacok felkutatásával igyekeznek pótolni a bevételkiesést a Békés megyei cégek, például a Gyulahús Kft. is. A cég korábban jelen volt az orosz piacon, több száz tonnányi terméket adtak el az oroszoknak. Ám 2014 nyarán az embargó megtiltotta a csirke-, sertés, -marhahús, és számos más élelmiszer bevitelét Oroszországba.  A zárlat más országok mellett az Európai Unióból – így hazánkból is származó termékekre kiterjedt. Az embargót többször meghosszabbították, legutóbb egy hete, amikor újabb másfél évvel toldották meg a szankciót.

 

A Gyulahús Japán felé nyit

A szabályozás Oroszországot nem rázta meg hosszútávon, az utóbbi két év tapasztalatai azt mutatják, az embargó hatására átálltak az önellátásra. Daka Zsolt, a Gyulahús Kft. ügyvezetője szerint Oroszországban a húskészítmények gyártásán sokat fejlesztettek az elmúlt években és várhatóan a jövőben is ez a cél. Ez a Gyulahúsnak nagy érvágás, hiszen több száz tonna élelmiszert adtak el az orosz piacon. A gyulai cég emiatt arra törekszik, hogy árbevételét más piacokról pótolja. Tárgyalnak például japán és honkongi partnerekkel, de az Európai Unión belül is igyekeznek új piacokat felkutatni.

 

A Gallicoop Dél-Afrikában keres piacot

Szarvason, a Gallicoopot is érintette a változás. A pulykafeldolgozó 2014 közepén már átlagosan havi 100 és 200 tonnányi terméket szállított Oroszországba, főként felső comb filét. A szarvasi cég, hogy pótolja a bevételkiesést Dél-Korea és Dél-Afrika felé nyitott.

Erdélyi István, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, mire megszűnik az embargó, az oroszok önellátóak lesznek. Ha 2017 végén mégis feloldanák az embargót, a Gallicoop visszatérne az orosz piacra, ám úgy látják, mára megfordult a helyzet. Inkább Oroszországból érkeznek ajánlatok arra, hogy pulykát hozzanak be hazánkba. Ez a cégvezető szerint érdekes versenyhelyzetet eredményez majd.

FEL