Hősökre és áldozatokra emlékeztek Békésen

2022. november 1. 12:55 | Szabó Judit

A világháborúkban elesett hősökre és mártírokra emlékeztek Békéscsabán november 1-jén, kedden. A koszorúzás mellett a haza védelmében elhunytak tiszteletére az egyházak képviselői ökumenikus szentelést tartottak és áldást mondtak az I. és II. Világháborús emlékműnél.

Békés Város Önkormányzata és a Békés Városi Kulturális Nonprofit Kft. városi ünnepségen emlékezett meg kedd délelőtt az I. és II. Világháborús Emlékműnél a hősökre és áldozatokra. Több mint kétszáz hős neve került fel az emlékműre Békésen. 

– Úgy gondolom, hogy Békés egy összetartozó közösség és emlékeznünk kell mindazokra, akik a közösségért tettek, akár az életüket is áldozták azokért az emberekért, akik ma itt élnek Békésen – emelte ki Kálmán Tibor polgármester

Az ünnepségen megemlékező beszédet mondott Balog Zoltán, az Ügyrendi, Lakásügyi és Közrendvédelmi Bizottság elnöke, aki szerint fontos, hogy emlékezzünk, hiszen az elmúlt évtizedekben, évszázadokban rengeteg csatát, harcot vívtunk, amelyekben többszázezer ember vesztette életét, azért hogy védjék a hazát. 

– Nagyon fontos, hogy tiszteletben tartsuk az emléküket. Azért, hogy a mai napon itt lehessünk, sokan áldozták az életüket – húzta alá Balog Zoltán. Hozzátette: a fiatalokban is tudatosítani kell a megemlékezés fontosságát, hiszen akkor élhetünk tovább, ha a hagyományainkat tiszteljük, tudjuk, hogy kikről emlékezünk meg és tudjuk, hogy kiknek köszönhetjük azt, hogy itt lehetünk. 

A beszédek után Gaburi Norbert, a Szegedi Kis István Református Gimnázium 10. B osztályos tanulójának szavalata színesítette a műsort, majd az egyházak képviselői, dr. Esiobu Anayo Augustus, a Szentháromság Plébánia plébánosa megáldotta az emlékművet. Az ünnepség végén a jelenlévők elhelyezték a megemlékezés virágait és mécseseket gyújtottak. 

 

Galéria

További programok »

FEL