Holló Jankó! A Békéscsabai Jókai Színház új mágikus táncjátéka

2020. szeptember 18. 16:47 | Csiffáry Zsuzsanna

A magyar népmesék formavilágát és nyelvezetét idézi fel a Békéscsabai Jókai Színház és a Viharsarok Táncszínház közös produkciója. A Holló Jankó című mesejáték rendezője elmondta: azon dolgoztak, hogy modern formába öntsék a klasszikus népmesét.

A Holló Jankó című mesejáték rendezője és koreográfusa ifj. Mlinár Pál úgy fogalmazott: próbálták a mai kor gyermekeihez közelebb hozni a klasszikus történetet. A közönség a magyar népmesék formavilágával és nyelvezetével találkozhat majd a darabban. Emellett a jelmez és a díszlet is a népművészeti motívumok forma- és színvilágát követi. 

Lenkefi Zoltán díszlettervező a Holló Jankó című mese-tánc-játék olvasópróbáján mutatta be a mobilitáson alapuló díszlettervét. 

A mesejáték jelmeztervezője, Mlinár Péter úgy nyilatkozott, hogy két világot kell elkülönítenie a színpadon: az egyik bohém, egy vándorló cigánybanda, a másik pedig a nagyon kötött, elegáns, francia barokk királyi udvar.  

A darab egyik szereplője elmondta, hogy több kapcsolódási pont van saját személyisége és a megformálandó karaktere között. 

– Olyan karaktert játszom, aki megtalál egy csecsemőt, gondozásába veszi, felneveli és útnak engedi. Egyébként is van fiam, a darabban pedig ezt a posztot Holló Jankó tölti be – nyilatkozta Nagy Erika színművész. 

– Nagy hagyomány, hogy a Békéscsabai Jókai Színház és a Viharsarok Táncszínház együttműködik. Többször volt már lehetőségünk együtt dolgozni. A Holló Jankó mesejátékot egyaránt ajánlom felnőtteknek és gyerekeknek, hiszen egy fordulatban és varázslatban gazdag előadást láthatnak majd a színpadon – tette hozzá Seregi Zoltán, a Jókai színház igazgatója.

A magyar népzenei alapokra épülő kísérőzene a hangszerek széles tárházát vonultatja fel. Az azonos című magyar népmese alapján a darabot írta Szabó Attila, a zenét szerezte Lovas Gábor.  A mágikus táncjáték ősbemutatóját október 8-án láthatja a közönség.

Galéria

 

 

További programok »

FEL