Holland tulajdonosa már szabadulna a Körös Hoteltől

2019. június 18. 16:14 | Kovács Andrea

A Körös Hotel ügye évek óta visszatérő téma Békéscsabán, amelynek sorsa felől szerkesztőségünkben is többen érdeklődtek. Sokan az önkormányzatot teszik felelőssé, amiért az épület régóta üresen, beburkolva áll és a fejlesztésektől szépülő környezetet csúfitja. Éppen ezért az épület tulajdonosát kérdeztük arról, hogy miért nem történtek meg az évekkel ezelőtt ígért fejlesztések és arról, hogy mi lesz az egykori hotel sorsa.

Az ingatlant 2014 nyarán vásárolta meg egy holland befektetőcsoport egy magánszemélytől. Az ingatlanok bérbeadásával, üzemeltetésével foglalkozó cég vezetője, Louis August van Balen elmondta: azzal a céllal vásárolták meg az épületet, hogy abban egy modern szállodát és gyógyászati centrumot alakítsanak ki, konferenciaközpont funkcióval. Elképzeléseik megvalósításához pályázati forrásokat vontak volna be, de a saját tőke felhasználását sem tartották kizártnak.

 

Fotó: Máthé Csongor

 

Több mint 30 millió forint ráfordításával engedélyezési tervet készítettek, a válaszfalakat kibontották, kitakarították az épületet és építési területként be is csomagoltatták azt. A holland tulajdonos egyébként Gyulán él, ahol két panziót üzemeltet és elmondása szerint több lakás, irodaház is a tulajdonában van Budapesten. Szálláshely-fejlesztésre kerestek pályázati forrást, erre a funkcióra tűzoltósági, szakhatósági engedélyt nem kaptak, így más lehetőséget kerestek az épület hasznosítására.

2017-ben egy irodaházakat üzemeltető, svájci befektető jelentkezett azzal a szándékkal, hogy banki call centert működtetne az épületben. A 85 fős, nagyszámú telefonhívásokat lebonyolító műveleti központ kialakításához azonban a belmagasságok nem voltak megfelelőek, így ez a terv is meghiúsult.

 

Fotó: Máthé Csongor

 

A holland tulajdonos elmondása szerint idén februárban olyan levelet kapott az önkormányzattól, amelyben arra kérték, hogy egyenlítse ki 15 millió forintos, építményadóra vonatkozó tartozását és amennyiben ezt nem teszi meg, végrehajtási eljárást kezdeményeznek ellene, majd árverésre bocsájtják az épületet. Louis Van Balen kiemelte: kifizette a tartozást, amelyet túlzottnak és méltánytalannak is tart, a Körös Hotelnek 1990 óta ugyanis nincs működési engedélye, mégis kereskedelmi szálláshely funkció alapján meghatározott építményadót kellett fizetnie.

 

Fotó: Máthé Csongor

 

Az egykor a megyeszékhely ékességének számító Körös Hotel épületétől a jelenlegi tulajdonos saját bevallása szerint inkább szabadulna. Elmondása szerint több potenciális befektetővel vette fel a kapcsolatot, de a szerződés megkötéséig egyikkel sem jutott el. Hozzátette azt is, hogy bármi, amit szeretnének kialakítani az épületből, az hatósági akadályokba ütközik, így úgy érzi, hogy zsákutcába jutott. Kiemelte azt is, hogy eddig összesen több mint 100 millió forintot költöttek arra, hogy újra szállodaként üzemeltessék az egykori Körös Hotelt. Jelenleg az épület értékesítését látja reálisnak, abban a reményben, hogy más tulajdonos esetleg könnyebben tud forrást és funkciót találni az ingatlannak.

További programok »

FEL