Hiánypótló munka: Elkezdődött a városi fák kataszterezése Békéscsabán

2022. augusztus 27. 17:16 | Vincze Attila

Elkezdődött a városi fák kataszterezése Békéscsabán. A művelet részeként a város által kijelölt területeken elsősorban a faegyedek szemrevételezéssel történő ellenőrzése zajlik. A munkálatok előreláthatólag szeptember végéig tartanak majd, és főként a megyeszékhely belvárosát érintik.

Hetek óta dolgoznak a szakemberek Békéscsaba szerte a városi fák kataszterezésén. Ilyenkor például megállapítják a fa fajtáját, korát, egészségi állapotát, majd ezt követően különböző eszközök segítségével megmérik azok pontos elhelyezkedését, törzsátmérőjét, magasságát, illetve fotókat készítenek róluk. Minden felmért fa rendelkezik majd GPS-koordinátával, így mindegyik példány jól behatárolható lesz akár térképen is.

– Minden egyes fa kap egy egyedi azonosító jelet, ami végső soron egy sorszám, melyet a fára ki is helyezünk egy műanyag lapka segítségével, ennek az az előnye, hogy a városi lakosság is látja a fát, tehát például egy vihar után egy lakossági bejelentés egyértelművé teszi, hogy arról a bizonyos sorszámú fáról letört egy ág, akkor a városgazdálkodási cég kollégái egyből tudják, hogy hova kell kivonulni – fogalmazott Puskás Lajos, a Park Erdő Stúdió okleveles tájépítésze, minősített favizsgáló szakértője.

Az adatok szintén jól hasznosíthatóak lesznek többek között a városi beruházások, valamint egyes területek zöldinfrastruktúra-fejlesztéseihez kapcsolódó tervezések alatt, ugyanakkor a fák kataszterezésének elkészítése kötelező az európai uniós fejlesztésekhez is.

 

Nagy Ferenc, Békéscsaba alpolgármestere. Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

– A fakataszter a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszban tervezett zöld területek felújításához készül, azokhoz a területekhez, melyeket a közeljövőben tervezünk megújítani, most sok ilyen van, mint például a Kazinczy utcában vagy a Szabadság téren, amelyek zöld felületeit hasonlóan szeretnénk megszépíteni, mint ahogy korábban a főtéren, illetve a Széchenyi ligetben már megtettük – részletezte Nagy Ferenc, Békéscsaba alpolgármestere.

A tervek szerint a teljes felmérés október 31-ig készül el, ezt követően a Zöld Infrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akcióterv elnevezésű dokumentum részeként, a város térképes állományában digitalizálják majd.

További programok »

FEL