Hétvégén huszonegyedik alkalommal lesz Körös-völgyi Sokadalom

2021. június 22. 19:12 | behir.hu

Június 25–27-én rendezik meg a huszonegyedik Körös-völgyi Sokadalmat, valamint a Gyulai Várszínház 58. évadja is elrajtol a hétvégén – jelentették be a szervezők kedden a Rondella Teraszán.

– A kultúra magyar városában végre újra beindul az igazi kulturális élet – kezdte a tájékoztatót Kónya István alpolgármester. Kiemelte: sokan várták ezt a pillanatot, hiszen ez az első igazán nagy rendezvény a fürdővárosban a koronavírus-járvány kitörése óta.

Hozzátette: a 2019-es év nyarához hasonló lesz ez a következő pár nap, ugyanis a város szálláshelyein több mint 90 százalékos a foglaltság a hétvégére.

Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke elmondta, az első sokadalmat még 1999-ben rendezték meg, két évvel később vették fel a Körös-völgyi Sokadalom elnevezést.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnökségi tagja, valamint a rendezvény főszervezője, Kocsis Klára hangsúlyozta: a huszonegyedik Körös-völgyi Sokadalmon a népművészet teljes komplexitásában jelenik meg, ahogy a korábbi években is, amelyet minél szélesebb körben igyekeznek népszerűsíteni.

A vásáron kilenc népművészeti egyesület mutatkozik be, népi iparművészeti termékeket árusítanak, valamint mesterségbemutatók formájában be is mutatják az alkotás folyamatát.

A sokadalom a halászat és vadászat tematikájára fog épülni, ennek kapcsán is lesznek bemutatók, ahová a felnőtteket és a gyermekeket is várják.

Boriné Kőrösi Beatrix, a Békés Megyei Néptáncosok Szövetségének elnökségi tagja aláhúzta: a korábbi évekhez hasonlóan ők szervezik a színpadi programokat, amelyek idén is rendkívül változatosak.

A 14. Határ Menti Összművészeti Fesztiválra az Alföld minden részéről érkeznek tánccsoportok és zenészek, pénteken este pedig megyei néptáncgálára kerül sor, ahol Békés megye tíz néptáncos csoportja lép színpadra. Hozzátette: a gálaműsor során adják át először a Gál László-ösztöndíjat.

A táncosokat három együttes – a Ludas, a Suttyomba és a Talléros – kíséri a három nap során. Szombaton a Duna Művészegyüttes, vasárnap pedig a Viharsarok Táncszínház lép színpadra.

Vaszkó János, a Balassi Közalapítvány munkatársa elmondta, június 26-án, szombaton 19 órakor tartják a 14. Országos Gyermektánc Fesztivál gálaműsorát, amelyen – meghívásos alapon – alapfokú művészeti iskoláknak és gyermekcsoportoknak adnak lehetőséget a bemutatkozásra.

A szervezők hozzátették: csak a színpad előtti, ötszáz fő befogadására alkalmas rész lesz kordonnal elválasztva, oda csak azok ülhetnek majd, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

A hétvégén elindul a Gyulai Várszínház 58. évada is, amely során a nézők ötven előadást láthatnak, köztük öt új bemutatót.

Forrás: Gyulai Hírlap

További programok »

Gyula

Átadták a Gyulai Várfürdő felújított főépületét - galériával

Ünnepélyes keretek között adták át a Gyulai Várfürdő fejlesztésének második ütemét szerdán. A beruházásban a Békés Vármegyei Központi Kórház egykori reumatológiai szakrendelőjét közel egymilliárd forintos hazai forrásból alakították át. A fejlesztés által bővült a téli pihenő területe is.
2024. május 29. 18:01
FEL