Hétfő óta a védelmi intézkedések be nem tartása miatt 263 esetben intézkedtek

2020. szeptember 25. 12:24 | Mikóczy Erika

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos, valamint Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfrissebb adatokat és tudnivalókat.

Kiss Róbert elmondta, hogy az elmúlt 24 órában a védelmi intézkedések megszegése miatt összesen 133 rendőri intézkedést kezdeményeztek. Ebből 28 esetben intézkedtek a rendőrök tömegközlekedési eszközökön, mert az utasok nem, vagy nem megfelelő módon használták a maszkot, 105 esetben pedig üzletekben, vendéglátóhelyeken, üzletközpontokban és egyéb egységekben kellett intézkedniük emiatt.

A kormányrendelet hétfői hatálybalépése óta a védelmi intézkedések megszegése miatt 221 személlyel szemben a figyelmeztetés eszközével éltek, 23 személy részére helyszíni bírságot szabtak ki, 19 személlyel szemben pedig szabálysértési feljelentést tettek.  

Beszélt arról is, hogy jelenleg 25 374-en vannak hatósági házi karanténban, az elmúlt 24 órában 12 785 helyszíni ellenőrzést hajtottak végre a rendőrök, és 1687-en vették  igénybe az elektronikus ellenőrzés lehetőségét.

Kiss Róbert tájékoztatott arról, hogy a Szuperkupára 14 032 szurkoló látogatott ki. A magyar és külföldi állampolgárok egészségének megóvása érdekében szigorú szabályokat alkalmaztak, és az UEFA elvárásainak megfelelően jártak el a rendőrök. A Puskás Arénánál minden látogató esetében végeztek testhőmérséklet-mérést a telepített hőkapuk segítségével. A berendezés 16 esetben jelzett hőemelkedést, de a 15 perces várakozási idő leteltével megismételt mérés során már egy esetben sem azonosítottak a megengedettnél magasabb testhőmérsékletű nézőt.

 

Müller Cecília: Köszönet az egészségügyi dolgozóknak a helytállásért, a lakosságnak a szabályok betartásáért

 

– Továbbra is járványügyi készültségben van az ország, Európa és a világ. A pandémia felfelémenő szakaszában vagyunk – folytatta Müller Cecília.

Az országos tiszti főorvos beszámolt arról, hogy az elmúlt 24 óra alatt 927 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 22 127 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 9 beteg – heten közülük hetven év felettiek – így az elhunytak száma 718 főre emelkedett, 4945-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 16 464 fő. Jelenleg 577 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 30-an vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy az alapvető higiéniás szabályok betartására fokozottan oda kell figyelnünk. A fertőzés most inkább a fiatalabb korosztályt érinti, ez náluk jellemzően nem okoz súlyos tüneteket, azonban átadhatják a betegséget idős vagy beteg hozzátartozójuknak, akire komolya veszélyt jelenthet.

Több mint 668 ezer PCR-teszet végeztek eddig összesen. Kiemelte: minden gyanús esetben, és minden olyan esetben el kell végezni a tesztet, ahol ezt a járványügyi hatóság előírja. Viszont nem mindenkinél kell teszt, aki ezt gondolja magáról, ezért be kell tartani az eljárásrendet, tünetek észlelése esetén telefonon kell a háziorvossal konzultálni. Hozzátette azt is, hogy szinte alig van már térítéses vizsgálat, ezt főként azok kérik, akik külföldről jönnek haza.

– Bár változik a járvány kezelése a második ütemben, az alapvető szabályok ugyanazok. Látjuk azt, hogy a kórházban kezelt betegek száma nő, éppen ezért egy intézkedési tervet határoztunk meg, már jóval korábban felállítottuk azon egészségügyi intézmények listáját, amelyek a koronavírus-gyanús személyeket fogadják, ezek jellemzően a megyei kórházak infektológiai osztályai. Amennyiben beigazolódik a megbetegedés, akkor a COVID-ellátó egészségügyi szolgálathoz kerül a beteg. Jelenleg 29 kórházat jelöltünk ki, amelyek három lépcsőben lépnek be az ellátásba – közölte Müller Cecília.

A tiszti főorvos tájékoztatott arról, hogy a járványügyi készültségben elkezdődtek az átvezénylések is azért, hogy a megfelelő ellátást a megfelelő helyen kapják meg a betegek. Köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, akik az első hullám esetén és most is helytállnak, valamint a lakosságnak is az együttműködésért, a szabályok betartásáért, azért, hogy egymást is figyelmeztetik.

Kiemelten beszélt a kézmosás fontosságáról, annak megfelelő módjáról, és felhívta a figyelmet arra is, hogy csak olyan fertőtlenítőszereket használjunk, amelyek engedélyszámmal rendelkeznek, mert sajnos hamisítványokat is árusítanak egyes helyeken.

 

 

 

További programok »

Egészségügy

Ismét kötelező a maszkviselés a Békés Vármegyei Központi Kórházban

A Békés Vármegyei Központi Kórház főigazgató főorvosa, dr. Becsei László felhívja a betegek és a látógatók figyelmét arra, hogy a légúti megbetegedések egyre gyakoribb előfordulása miatt 2023. december 4-étől a betegellátó helyeken, illetve a betegekkel való kontaktus során a maszkviselés kötelező!
2023. december 5. 13:00
FEL