Kónya István a megnyitón elmondta: idén lecsófőző versenyt hirdettek, amelyre rekordszámú, 53 csapat nevezett – írja a gyulaihirlap.hu. A résztvevők 600 kilogramm alapanyagból – 300 kilogramm paprikából, 180 kilogramm paradicsomból és 120 kilogramm hagymából – főzték az ételeket.
A csapatok főzőtudományát Ambrus György Venesz-díjas, olimpiai bajnok mesterszakács, fia, Ambrus Krisztián, valamint Bondár László olimpiai ezüstérmes éttermi mester és Kiss József, a Gyulai Idegenforgalmi Egyesület elnöke értékelték.
A nap egy gyermekeknek meghirdetett horgászversennyel indult, emellett python magic show, Pepe Manó, a Crumpli de la Paprica és DJ Bo Dish várta az érdeklődőket. A rendezvény részeként nemzetközi labdarúgótornát is szerveztek, amelyen pályára lépett a Sportbarátok Grund Egyesülete, Gyula Város Önkormányzatának csapata, valamint a Kétegyháza és a Zerind-Feketegyarmat.
Nyíri Mihály kifejtette: a tavalyi év után idén is megszervezték a helyitermék-bemutatót, amelynek célja, hogy az eseményre kilátogatók megismerhessék a gyulai és Békés vármegyei termékeket. A helyszínen kézműves sajtok, pékáruk és szörpök is vásárolhatóak voltak.