Hét óvodát és egy kollégiumot érint a 880 milliós fejlesztés

Több békéscsabai intézményben már történtek előrelépések az energiahatékonyság terén, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) lehetővé teszi, hogy további ingatlanokban hajtson végre energia-megtakarítással járó fejlesztéseket a város – mondta dr. Ferenczi Attila tanácsnok, utalva arra, hogy most Békéscsaba hét óvodájának és egy kollégiumának energetikai korszerűsítésére pályáznak.

– Mely intézményeket érinti az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésének pályázata?

– TOP-keretből tervezzük megoldani a Százszorszép Művészeti Bázisóvoda komplex energetikai korszerűsítését. Az energetikai korszerűsítés és az akadálymentesítés a cél a Kölcsey utca 15. szám alatti óvodában, a Dr. Becsey Oszkár utca 25. szám alatti óvodában, az Orosházi út 2. szám alatt található óvodában, a Ligeti sor 16. szám alatti óvodában, valamint a Lencsési Óvoda Napsugárovijában és Manóvárovijában. A pályázatban szerepel a Trefort u. 2. szám alatti kollégium épületének energetikai korszerűsítése, akadálymentesítése is.

– Mit tartalmaz a pályázat, milyen beavatkozások lehetnek az intézményekben?

– Szükség lesz a falak utólagos hőszigetelésére, a tetők hő- és vízszigetelésére, a nyílászárók cseréjére és felújítására. A pályázat tartalmazza az érintett épületek projektarányos akadálymentesítést, az épületgépészeti rendszerek, fűtési rendszerek felülvizsgálatát, szükség szerinti felújítását. Meg kell nézni, hogy az épületvillamosság terén hol van szükség a vezetékhálózat, az elosztók cseréjére, világításkorszerűsítésre. Tervezzük napelemes rendszerek kiépítését is, a fogyasztás és a beruházás keretösszegének figyelembevételével.

– Részben az Európai Unió energiahatékonysági irányelveinek teljesítése a cél, de sok egyéb hozadéka is lesz a beruházásnak.

– Valóban fontosak a fejlesztések azért is, hogy eleget tegyünk az uniós irányelveknek. Ezek az épületek már egyébként is rászolgáltak arra, hogy korszerűsítsük őket, és így a gyerekek valamint a velük foglalkozó felnőttek minőségibb, jobb környezetben legyenek. Mindemellett természetesen pénzügyi és környezetvédelmi vonzata is lesz a beruházásnak. A korszerűsítéssel jelentős energia-megtakarítás érhető el, a napelemek csökkentik a környezetterhelést, és mindez együttvéve olcsóbbá is teszi az intézmények működtetést. Szerencsés, hogy a város szándékai és az uniós források igénybevételi lehetőségei összekapcsolódtak. Ennek nyomán olyan beruházás-sorozat indulhat, amellyel mindnyájan csak nyerhetünk, hiszen korszerűbb és élhetőbb lesz a város.

Megosztás:

Címke: , , , , , ,