Herczeg Tamás: szerdán indul a 13. havi nyugdíj kifizetése

2022. február 8. 17:12 | Hidvégi Dávid

A magyarországi nyugdíjasok novemberben a nyugdíj-kompenzáció mellett rekordösszegű, 80 ezer forint egyszeri nyugdíjprémiumot kaptak, idén pedig 5 százalékos nyugdíjemeléssel és a teljes összegű 13. havi nyugdíj visszavezetésével kezdődik. A február 9-én érkező 13. havi nyugdíjról a Csabagyöngye Kulturális Központban Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Szrenka Pálné, a Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetségének elnöke tartott sajtótájékoztatót kedden délután.

A Békés megyei 1. számú választókerület országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a kormányzat az elmúlt esztendőben döntött úgy, hogy fokozatosan visszavezeti a 13. havi nyugdíjat, amit a Gyurcsány-Bajnai kormány egy megszorító csomagban elvett. Herczeg Tamás kiemelte, hogy a gazdaság a 2020-as, válságos évhez képest tavaly megközelítette a 7 százalékos növekedést, ez pedig megteremtette a költségvetési alapját annak, hogy a tizenharmadik havi nyugdíjat 2022 februárjában teljes egészében kifizessék.

– Magyarországon 2,6 millió embert érint az egy összegű, 13. havi nyugdíj. Békés megyében valamivel több, mint 75 ezer 65 év feletti él, de ennél nagyobb lélekszámmal kalkulálhatunk – mondta a képviselő. Hozzátette: 5 százalékos nyugdíjemeléssel indult az év, ez havonta egy átlagos nyugdíjas esetében – aki 150 ezer forint körüli juttatást kapott decemberben – januártól már 7500 forinttal többet, összesen 157 500 forintot jelent.

 

(Fotó: behir.hu)

 

A Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetségének elnöke örömtelinek nevezte a 13. havi nyugdíj visszavezetését, mivel ez nagy segítséget jelent a megyei nyugdíjasoknak. Szrenka Pálné elmondta: idős korban sokba kerülnek a gyógyszerek, télen pedig a rezsi is magas lehet.

– Az 5 százalékos emelés is jelent valamennyi segítséget. Tavaly a karácsonyi időszak előtt nagyon jól jött a nyugdíjprémium is, így nagyon örülünk annak, hogy a gazdaság teljesítőképessége lehetővé tette mindezt. A nyugdíjasok jobban fel tudtak készülni karácsonyra; a fűtés szezon és az élelmiszerárak emelkedése miatt többet kellett költekezniük – fogalmazott.

A nyugdíj postai kézbesítése február 9-én, banki utalása pedig február 11-én kezdődik. Mindez plusz egyhavi juttatást jelent az idősek számára, amelybe már a januári, 5 százalékos emelés is bele van építve.

További programok »

FEL