Herczeg Tamás: Szebb, komfortosabb, zöldebb lesz Békéscsaba belvárosa

A békéscsabai belváros rehabilitáció III. ütemének, a Munkácsy–negyednek a lakossági fórummal egybekötött projektindítóját a közelmúltban tartották. A beruházásról, és annak részleteiről Herczeg Tamás tanácsnokkal beszélgetett a 7. Tv Aktuális című műsorában Szabó Rita műsorvezető.

 

– Mit lehet tudni a projektről?

 

A projekt elkezdődött, hiszen a kivitelező megkapta már a területet, indulhat a munka. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretei között egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesül az önkormányzat a Zöld város programcsomag keretei között, és ez a belváros rehabilitáció III. üteme. Mivel a beruházás a leendő Munkácsy-negyed egy részére fókuszál, ezért a Munkácsy-negyed projekt részeként is szokás emlegetni a köznyelvben.

 

– A Munkácsy-negyed egy bizonyos részére irányul a program. Melyek ezek a részek?

 

Konkrétan öt helyen történik majd felújítás, a meglévő terület átalakítása. Egyrészt a liget és környéke egészen a vízpartig. A következő elem a szoborsétány, a kishídtól, a gyalogos hídtól egészen a Munkácsy hídig, tehát a múzeum sarkáig. A következő a Gőzmalom tér és a térhez tartozóan szintén a vízpart mind a két oldalán történik majd beavatkozás, tehát a kisligetben is. A következő a Kossuth tér, az a rész is, ahol az Anna kút van, az evangélikus templom mögött, illetve a Hunyadi tér. A Kossuth téren a régi állomásépület felújítása is a program része. Ez az öt csomópontja tehát annak a fejlesztésnek, ami ebben az évben elindul, és jövő szeptemberig lezárul. Egy év múlva már a megszépült nagyobb zöld felületet jelentő belvárosban sétálhatunk majd ezeken a területeken.

 

– Ezen az öt részen milyen változások várhatóak? Ahogy ön is említette, a Zöld város program részeként valósul meg, mit terveznek ide?

 

 

A liget egy nagyon közkedvelt, népszerű hely Békéscsaba lakosai körében. A családok is gyakran mennek oda, van ott egy játszótér, ez az egyik legkedveltebb a városban. A játszótér is fel lesz újítva, illetve bővül majd további játékelemekkel. A liget bővül egy futópályával, illetve egy felnőttek számára is alkalmas fitnesz parkkal. A vízparti rész is megújul majd, és azon az úton, ami a ligettől vezet a játszótérig, lesz egy megújító, felújító beavatkozás. A liget egy kicsit rendbe lesz téve, ami azt jelenti, hogy az ottani élővilágot megújítjuk, az ottani fás növények gondozása, szükség szerinti cseréje, újratelepítése is megtörténik. A következő a szoborsétány, ez abból a szempontból érdekes, hogy most a vízparton nincsen sétálásra lehetőség, a projekt befejezése után viszont lesz majd. Lesz ott egy csónakkikötésre alkalmas hely is, illetve készül lent egy sétálóút, de a most meglévő járdát is felújítjuk. A jelenlegi virágos kazetták is ki lesznek cserélve. A Gőzmalom tér most meglehetősen lehangoló állapotban van. A beruházás keretében ez megújul, szép lesz a tér. Egyrészt a parkolót átalakítják, egy kicsit kisebb befogadóképességű, de szép lesz. Épül ott egy járda, illetve kerékpárút, ami a kerékpáros közlekedést a kétszer egysávos út mellett lehetővé teszi. Itt is alkalmas lesz majd a vízparti rész a liget felőli oldalon a sétálásra, a gyalogos közlekedésre. Növelni fogjuk majd a zöldfelületet is. A leburkolt, betonozott, aszfaltozott tér csökkenni fog, és növekszik a zöldfelület. A következő a Kossuth tér, az ott lévő épületnek a fölújítását, akadálymentesítését oldják meg. Az Anna kútnál a járdát rendbe hozzuk, új burkolat lesz. Az egy kicsit eldugott, de nagyon szép része a belvárosnak. A környéken lakókkal már évek óta beszélgetünk arról, milyen jó lenne, hogyha az a hely is meg tudna szépülni, most a Zöld város programban erre is mód van. A következő a Hunyadi tér, ami ugye régen buszpályaudvar volt. Mostani kinézete szintén olyan, mint a Gőzmalom téré, szóval picit lestrapált. Ott új burkolat lesz, a töredezett rész megszűnik majd, a parkolás komfortosabb lesz, a zöldfelület pedig itt is növekedni fog.

 

– Sokrétű beruházásról van szó, amely által az egész városkép megváltozik, és így még szebb terek fogadják majd a békéscsabaiakat, és az idelátogatókat.

 

Így van. Megszépül a belváros és nagyobb zöldfelület lesz itt, ami szintén fontos. Csaknem mindegyik területre jellemző lesz az, hogy a közvilágítás javulni fog, tehát a közvilágítás fejlesztésére is sor kerül, illetve a biztonsági szempontokat is figyelembe veszik, hisz térfigyelő kamerákat is elhelyeznek ezeken a területeken.

 

– Ezek a fejlesztések leginkább kiknek szólnak, és kiket érintenek?

Vannak projektek, amelyeket kifejezetten turisztikai célú fejlesztésként definiálnak. Most nagyon sok fejlesztés történt és történik, amelyek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programhoz kötődnek. Vannak benne közlekedési jellegűek, vannak olyanok, amelyek a családbarát munkahelyek irányába mozdítják el a várost. Amikor a belváros rehabilitációjára kerül sor, ahol a zöldfelületek növekednek, ahol a térburkolat szebb lesz, ahol több alkalom lesz arra, hogy az arra járók jól érezzék magukat, ott időzzenek, akkor ennek részben turisztikai jelentősége van, részben pedig az itt élő emberek kedvére is szolgál. Azért is szoktuk a Munkácsy-negyed fejlesztéséhez sorolni ezt a programot, mert egyrészt tudjuk, hogy a Modern Városok Program keretei között lesz majd egy nagyívű, csaknem 3 milliárdos fejlesztés a következő években, ami részben erre a területre fókuszál. De abban más területek is szerepet kapnak, másik intézmények is a Munkácsy Emlékháztól a Munkácsy Múzeumig. Egyébként a múzeumban most is folyik egy fejlesztés. Ez turisztikai szempontból is nagyon fontos. Munkácsy Mihályt nemcsak Békéscsabán, hanem szerte a világon sokan ismerik. Van néhány ikonikus képe, a Rőzsehordó nőt, vagy a Krisztus-trilógiát említhetjük, vagy az Ásító inast. Szerintem ezeket mindenki ismeri. Dallos Sándornak az Aranyecset, A nap szerelmese című életrajzi regényeit szerintem nagyon sokan olvasták. Békéscsaba azt szeretné, hogy ez a Munkácsy hírnév, a „Munkácsy brand” erősebb legyen, és a Modern Városok Program keretei között sok olyan fejlesztés lesz majd, ami ezt szolgálja. Most ez az egymilliárd forintos, és a jövő év második felében befejeződő fejlesztés ez nem elsősorban, nem kifejezetten a Munkácsy hírnevet, brandet erősítő fejlesztés, de a kettő nagyon szépen illeszkedik egymáshoz.

 

– Mi a hosszú távú céljuk ezzel a projekttel?

 

A fő cél, a hosszú távú cél kétféle módon fogalmazható meg, két irányt mondhatunk. Az egyik az, hogy az itt élő polgárok, az itt élő családok számára szebb, komfortosabb, élhetőbb legyen a város, hogy jobban itthon tartsa a város lakóit, illetve szolgáljon alternatívaként azoknak, akik valahová költözni szeretnének, mondjuk, a megyéből idejönnének Békéscsabára. A másik pedig az, hogy a világon a turisztika egy húzóágazat. Így van ez Magyarországon is. Fontos, hogy legyen egy olyan hírnév, termék, ami valóban hívó szóul szolgálhat azoknak, akik turisztikai céllal járják a világot, járják az országot, hogy eljöjjenek Békéscsabára, minimum akkor, ha egy másik kedvelt turisztikai célpontot választanak. Azt is szeretnénk, hogy akik Gyulán időznek, közülük sokan jönnének Békéscsabára, hogy megnézzék a várost.

 

– Megvannak a kivitelezők, elkezdődtek a munkálatok. Mikorra várható a befejezés, illetve okoz-e majd fennakadást akár a közlekedőnek ez a beruházás?

 

Magától értetődik, hogyha valahol valamilyen fejlesztés történik, akkor az abban az időszakban valamiféle kellemetlenséget, valamiféle fennakadást okoz. Emlékezzünk vissza az Andrássy útnak a felújítására, amikor a belváros-rehabilitációnak az első üteme volt, vagy a Szent István tér átalakítására. Most ezek kisebb volumenű kellemetlenségek lesznek, de nyilván kell ezzel számolni. Becsapnánk az embereket, ha azt mondanánk, hogy ez nem így van. A befejezés 2018 szeptemberére várható, hacsak nem lesz valami vis maior körülmény, nagyon-nagyon hideg tél, amikor nem lehet dolgozni. Szebb, komfortosabb, csinosabb, zöldebb lesz addigra a belváros.

 

Megosztás:

Címke: , , , ,