Herczeg Tamás: Olyan drága a gáz, hogy ma már megéri kitermelni a hazait

2022. augusztus 21. 10:49 | Mikóczy Erika

Akár már jövő év elején megkezdődhet a földgáz kitermelése a Békés megyei Nyékpusztán, miután a kormány felgyorsította az ehhez szüksége hatósági eljárásokat. Az energiaforrásokról és a közelgő iskolakezdésről a 7.Tv Aktuális című műsorában Herczeg Tamás országgyűlési képviselőt kérdezte Vári Bianka műsorvezető.

 

– Talán minden eddiginél jobban foglalkoztatja a közvéleményt az, hogyan lesznek feltöltve a gáztározóink. Sokakat talán meglepetésként ért, hogy Békés megyében is vannak gázmezők. Mi a helyzet ezzel?

– Tudjuk, hogy az ukrán-orosz háború és az arra adott uniós, embargós válasz következtében át kell gondolni az energia-felhasználásunkat és a készleteinket. Ebbe beletartozik az is, hogy áttekintsük, mely gázmezőkön érdemes elindítani a kitermelést azok közül, amelyeket korábban nem használtunk. Vannak tehát gázmezőink, azonban azokat a korábbi gázárak mellett túl drága lett volna kitermeli, Békés megyében például több mint háromezer méteres mélységből. Most olyan drága lett a gáz világpiaci ára, és olyan nehéz hozzájutni, hogy mindenképpen érdemes a költségesebben kitermelhető helyi források után is nyúlni. Korábban Pusztaszőlős, Kaszaper, Pusztaföldvár, Kardoskút térségében volt már gázkitermelés Békés megyében, de most egy észak-békési gázlelőhely van napirenden. Vésztőtől Sarkadkeresztúrig, Zsadánytól Sarkadig van egy olyan terület, ahol viszonylag mélyen, gazdag gázlelőhely húzódik. Most felgyorsulnak az engedélyezési eljárások – mintegy 25-30 féle eljárásnak kell lezajlania ahhoz, hogy biztonságos körülmények között, a természetet, a környezetet nem károsítva lehessen innen gázhoz jutni. Reményeink szerint a jövő elején már indulhat Nyékpusztán a kitermelés, az pedig egészen bizonyos, hogy egy relatíve jelentős mennyiségről beszélhetünk. A mostani helyzetben nagyobb jelentősége lesz a Magyarországon kitermelt gáznak, de nagyobb jelentősége lesz az energiamixben a máshonnan nyert energiának is. A kormányzat a szélenergiával kapcsolatban leporolja a korábbi terveket, a napenergia felhasználása már a lakosság körében is igen népszerű, akár a háztartások, akár az intézmények, cégek energiaszükségleteinek részbeni biztosításához. Ahhoz, hogy rendben legyen nálunk, de akár Európában az energiaháztartás, ahhoz a most meglévő energiafüggőségünket át kell alakítanunk; máshonnan és másmilyen energiaforrásokat is kell használnunk.

 

 

– Az elmúlt időszakban megnőtt az érdeklődés a napelemek és a tűzifa iránt. A kormány korábban hozott egy rendeletet a fa kitermeléséről és tüzelőanyagként való hasznosításáról, majd ezt módosították. Mi áll ennek a hátterében?

Ahol napenergiát használnak a víz melegítéséhez, ott a fűtést ezzel még nem tudják biztosítani. Sokan álltak át egyébként az elektromos fűtésre, a napkollektorok használatára, azonban ez a dinamikus növekedés olyan gondot okozott, hogy az energiaszolgáltató kapacitás-felvétele nem feltétlenül tudja teljesíteni az elvárásokat. Ez úgy működik, hogy időszakosan van energiatöbblet máskor pedig plusz energiaszükséglet. A szolgáltató át tudja venni és tárolni tudja az energiát, amikor pedig az szükséges, vissza tudja adni a háztartásoknak. A kapacitás most nem elegendő, ezért más megoldás is kellett. A fát illetően kiviteli tilalomról döntött a kormány, a másik rendelkezés pedig azt a célt szolgálja, hogy a tűzifa kitermelése intenzívebb lehessen. Ugyanakkor ez utóbbi számos kérdést vetett fel. Békés megye erdősítettsége lényegesen az országos átlag alatt van, az aszály súlyosan érint bennünket, így az erdeink is veszélyben vannak. Nekünk tehát különösen figyelnünk kell arra, hogy a tűzifa kitermelése ne okozzon kárt az erdőinknek. Ez ügyben a 60 ezer fa egyesület megfogalmazott számos olyan pontot, amit eljuttattam az agráminisztérium erdőügyekért felelős államtitkárához, kiegészítve néhány gondolattal. Mi azt is látjuk, hogy nemcsak az állami erdőkben lehet tűzifatöbblet, hanem a folyók környezetében is, ahol például száraz uszadékfát lehet kitermelni. Több olyan állami szervezettel vettem fel a kapcsolatot, akikkel együttműködve láthatjuk, hogy honnan, és milyen többlet tűzifa teremthető elő úgy, hogy közben az erdősödöttség ne csökkenjen, sőt, inkább növekedjen. A természetvédelmi területeken nem termelhető ki fa, a Békés megyei erdők fele ilyen. Azt viszont most mindnyájan megtapasztaljuk, hogy takarékoskodnunk kell, jobban kell bánnunk a meglévő erőforrásainkkal.

 

– Még él a benzinársapka, a kiesés miatt pedig támogatja a kormány a benzinkutakat. Milyen formában?

– A magánfelhasználók, a taxisok, a gazdák továbbra is literenként 480 forintos áron juthatnak üzemanyaghoz, ami az érintetteknek jó, viszont a kis benzinkutakat bajba sodorta. Ezért egy 18 milliárdos csomagról döntött a kormányzat. A maximum 50 üzemanyagkutat üzemeltető, relatíve kis cégeket támogatja literenként 20 forinttal a kormány annak fejében, hogy ne szüntessék be ezt a szolgáltatást.

 

– Az ár az csak az egyik tényező, a mennyiség a másik. Van elegendő üzemanyag ma Magyarországon?

– Sokan aggódnak amiatt, hogy elfogyhat az üzemanyag, ezért akár többet is felvásárolnának. Viszont éppen azért, hogy ne akadozzon az ellátás, bizonyos mennyiségi korlátozást vezettek be. Másrészt a tartalékok felhasználására is lehetőséget ad a kormány. Én is azt tudom mondani, amit a kormány: hogy belátható időn belül hiányra nem kell számítani, viszont ahhoz, hogy a 480 forintos ársapka tartható legyen, igen jelentős forrást kell hozzátenni.

 

– Hamarosan elindul az új tanév, hogyan tudják segíteni a gyermekek beiskolázását?

Mintegy félszáz különböző családtámogatási forma létezik, részben pénzbeli, részben természetbeni juttatások. Ezek egy jelentős része az otthonteremtéshez vagy a gyermekvállaláshoz kötődik. A tanévkezdéssel kapcsolatban azonban érdemes kiemelni azt is, hogy 2020 óta minden közoktatásban, köznevelésben, szakképzésben résztvevő diák számára ingyenes tankönyvellátást biztosít a kormányzat, a rászorulók pedig ingyenesen vagy kedvezményes térítési díjért vehetnek részt a közétkeztetésben.

További programok »

FEL