Herczeg Tamás: Minden élet és minden vállalkozás számít!

2021. április 9. 14:12 | behir

Még tavasszal indul a Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program, amelynek alapvető célja a beruházások ösztönzése. Ezzel a Magyar Falu Program (MFP) kedvezményezetti köre tovább bővül, a falusi kisboltokat működtető vállalkozások mellett most már más profilú mikrovállalkozások is részesülhetnek a forrásokból.

 

– Első körben 25 milliárd forint áll majd rendelkezésre a tíznél kevesebb embert foglalkoztató cégeknek. Egy társaság 2-10 millió forintot kaphat, a forrás kombinálható a 10 millió forintos újraindítási gyorskölcsönnel. A program lényege, hogy kistelepüléseken működő kisvállalkozások kis összegű támogatásokra pályázhatnak – olvasható Herczeg Tamás országgyűlési képviselő közleményében. Mint írta, a támogatás intenzitása legfeljebb 70 százalék, vagyis 100 forintonként maximum 70-et vállal át az állam a beruházás költségéből. A forrás fordítható bérekre, gépekre, műhelyekre, információs technológiai fejlesztésekre és képzésekre is. Számítások szerint az új pályázati lehetőség legalább 4000-5000 mikrovállalkozás számára biztosíthat forrást az újrainduláshoz.

A KSH adatai szerint a Békés megyében regisztrált vállalkozások száma 2021. február 28-án  64 718 volt, ami ugyan közel 870-nel kevesebb, mint egy évvel korábban, de szinte megegyezik a 2018-as számmal (64 747). 

– Nemcsak minden élet, hanem minden vállalkozás is számít! Az új pályázati lehetőség a már harmadik éve futó Magyar Falu Programmal összhangban nyílik meg, amelyre eddig 600 milliárd forintot fordított a kormány – ismertette a képviselő. Kiemelte, hogy a program több pilléren, így a Falusi Családi Otthonteremtési Kedvezményen (Falusi CSOK) is nyugszik, amelyet – 100 milliárd forint értékben – már csaknem 20 ezer család vett igénybe.

A Falusi Civil Alap a civil szervezetek számára lett meghirdetve, amelyben idén több alprogramra is pályázati lehetőségt nyílt. Az alacsonyabb rendű állami utakat 2500 kilométer hosszúságban újították vagy újítják fel a program során, így a a Gyula-Kétegyháza közötti 4434. számú út egyes szakaszait is. Az önkormányzatok, az egyházközségek, a civil szervezetek számára folyamatosan jelennek meg újabb pályázatok. Két év alatt 12 ezer nyertest hirdettek, és ezzel 130 milliárd forint értékben indítottak fejlesztéseket, programokat.

– A Békés megyei 1. számú választókerületben 8 olyan település – Csabaszabadi, Gerendás, Csorvás, Kétegyháza, Kétsoprony, Kondoros, Szabadkígyós, Telekgerendás – található, amelynek a lakosságszáma nem éri el az 5000 főt, így jogosult a Magyar Falu Programban való részvételre. A választókerületbe kiírás első évében, 2019-ben  228,7 millió forint plusz forrás érkezett. Ez az érték 2020-ban már 351,5 millió volt, és a pályázati kategóriák, valamint a programban részt vevők körének bővülésével 2021-ben tovább emelkedhet az MFP keretében a térségbe érkező fejlesztési források összege – emelte ki Herczeg Tamás.

Forrás: Herczeg Tamás Országgyűlési Képviselő Irodája

További programok »

FEL