Herczeg Tamás: Jövőre is számíthatnak a 13. havi nyugdíjra az érintettek

2022. október 3. 16:03 | Mikóczy Erika

A gazdasági nehézségek ellenére is folyatódik az M44-es gyorsforgalmi út építése; a kormány intézkedéseket tett a családok és az idősek védelméért; elkezdődött a hatósági áras tűzifaprogram – egyebek mellett ezekről kérdezte Herczeg Tamás országgyűlési képviselőt Vári Bianka műsorvezető, a 7.Tv Aktuális című műsorában.

 

– Lázár János építési és beruházási miniszter nemrég bejelentette több beruházás elhalasztását. Érinti-e ez az M44-es gyorsforgalmi út továbbépítését?

Olyan beruházásokról van szó, amelyek csak a tervezés szakaszában vannak, a kivitelezésük még nem kezdődött meg. Az M44-es gyorsforgalmi úttal kapcsolatban jó hír, hogy az építése jó ütemben halad, nem szenved csorbát. Van egy 5 kilométeres szakasz, amely 2024 első felében készül el, a további 32 kilométeres szakasz – amely Kecskeméttől észak felé halad, majd az M5-ös autópályába köt be – a tervek szerint 2025 első felére épül meg, tehát az M44-es építése a gazdasági nehézségek ellenére is folytatódik. Nekünk, itt élőknek fontos, hogy az M44-es és az M5-ös össze legyen kötve, de a befektetők számára is kardinális kérdés, hogy összefüggő gyorsforgalmi úthálózaton keresztül érhessék el a főváros felől Békéscsabát.

 

– Orbán Viktor miniszterelnök az őszi ülésszak kezdetén a parlamenti felszólalásában azt emelte ki, hogy a családok védelmére továbbra is nagy hangsúlyt fektet a kormány. Vannak-e ebben új elemek?

Az, hogy a rezsicsökkentés az átlagfogyasztás szintjéig megmarad, a különböző számítások szerint havonta mintegy 180 ezer forintnyi támogatást jelent háztartásonként, családonként. Az elmúlt időszakban, a családügyi kabinetben számos egyeztetést folytattunk arról, hogy milyen családtámogatási elemek lennének még szükségesek, és mit bír el a költségvetés. Ez ügyben is született néhány javaslat. A gyermek vállalását most már évtizedek óta egyre későbbi időpontra tervezik egész Európában, így Magyarországon is. Hogy legyen az első időszakra egy nagyobb anyagi biztonság, az a terv, hogy az első gyermeket vállalók számára, 30 éves kor alatt megnyitná a kormányzat azt a lehetőséget, hogy a személyi jövedelemadó befizetése alól mentességet kapjanak.

 

 

– Az energiaválság közepette állami tűzifaprogram indult. Hogyan valósul meg ez Békés megyében?

A tűzifaprogramot a jelenlegi kritikus energiahelyzet enyhítésére indította el a kormányzat. Arról van szó, hogy minden olyan háztartás, amely fával fűt vagy, 10 köbméternyi fát igényelhet hatósági áron az erdészetektől. Az országban Békés az egyik legkevésbé erdősödött megye, és természetesen az erdeink védelme kiemelten fontos. Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, hogy azokat az igényeket, amelyeket már döntő részben regisztráltak, a DARELD Zrt. teljesíteni tudja.  Kettős szorításban dolgozik a cég, hiszen vigyáznia kell a természeti környezetre, az erdőinkre, de biztosítania kell a tűzifát is. A megoldás érdekében a kormányzat kiviteli tilalmat rendelt el a faárukra, másrészt vannak olyan régiói az országnak, ahol sok erdő, sok kitermelhető fa van. Ott a hatósági árnál olcsóbban is fához lehetett jutni korábban, míg Békés megyében drágábban. Ezért született egy olyan döntés, hogy a Békés megyei igényeket nem a Békés megyei erdőállományból kitermelt tűzifával kell biztosítani, hanem az ország más területeiről jön majd ide a fa. Elképzelhető, hogy nem egy ütemben kapják meg a családok, a háztartások a 10 köbméternyi tüzelőt. Tehát a hatósági áras tűzifaprogram itt is megvalósul, mindemellett Békéscsaba önkormányzata – és a választókerületemben több más település – szociális tűzifaprogrammal is igyekszik segíteni a rászorulókat.

 

– Október elsején volt az idősek világnapja. Hogyan lehet segíteni ezt a korosztályt az emelkedő energiaárak és a növekvő infláció okozta nehézségek leküzdésében?

A tűzifaprogram, valamint az átlagfogyasztás szintjéig életben lévő rezsicsökkentés természetesen őket is érinti. Magyarországon inflációkövető a nyugdíjrendszer, ez azt jelenti, hogy a nyugdíjasok az infláció mértékétől függően folyamatos nyugdíjkorrekcióra számíthatnak. Ha nagyobb az infláció a tervezettnél, akkor a nyugdíj is magasabb lesz, hiszen inflációkövetően meg kell adni a nyugdíjasoknak az emelést. Továbbá ha a gazdasági növekedés egy esztendőben meghaladja a 3,5 százalékot, akkor az afölötti növekményt százalékos arányban megkapják a nyugdíjasok. A mostani kormány visszaadta a 13. havi nyugdíjat, és Orbán Viktor az idősek világnapján bejelentette, hogy – a jelenlegi nehéz helyzet ellenére – ezt a nyugdíjasok jövőre is megkapják. Idén novemberben további inflációs nyugdíj-kiegészítésre, valamint nyugdíjprémiumra is számíthatnak az érintettek. Remélhetőleg, ezek a programok védelmet biztosítanak annak a körülbelül 2 millió nyugdíjasnak, aki elérte Magyarországon a 65 éves kort, vagy a Nők 40 programmal nyugdíjba vonult, illetve annak a körülbelül 400 ezer embernek is, akik további egyéb, nyugdíjszerű ellátást kapnak.

További programok »

Itthon

Fiktív vevőkkel trükköztek a gépjárműalkatrész-kereskedők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gépjármű-alkatrészek kereskedelmét ellenőrizve olyan fiktív vásárlókra bukkant, akik adatait csak a számlázás miatt hozták létre. Az ilyen adásvételek azonban az eladók felelősségét is felvetik. A jelenség visszaszorítására a NAV folyamatosan ellenőrzi a gépjármű-alkatrészek nagykereskedelmét.
2023. március 21. 18:55
FEL