Herczeg Tamás: A szakképzésben, felnőttképzésben tanulóknak is jár a diákhitel

2021. június 13. 14:16 | Mikóczy Erika

Az elmúlt hetekben több témában is döntött az Országgyűlés. Kiterjesztették a diákhitelt a szakképzésben és felnőttképzésben tanulókra, segítik az egyszülős családokat, valamint kivonják a kereskedelmi forgalomból az egyszer használatos műanyagokat. Egyebek mellett erről beszélgetett a 7.Tv Aktuális című műsorában Herczeg Tamás országgyűlési képviselővel Tóth Bianka műsorvezető.

– Az elmúlt hetek egyik legfontosabb döntése, hogy kiterjesztették a diákhitelt a szakképzésben tanulókra is. Miért volt indokolt ez a döntés? Mi a céljuk vele?

A következő tanévtől nemcsak a felsőoktatásban tanulók vehetik igénybe a diákhitelt, hanem a szakképzésben illetve a felnőttképzésben tanulók is; az új jogszabály a 18 és 55 év közötti korosztályra vonatkozik. Békés megyében 5,4%-os a munkanélküliség jelen pillanatban, és kétezer körüli azoknak a száma, akik a 18 és 55 közötti korcsoportba tartoznak. Ha ők részt szeretnének venni ilyen típusú képzésekben, akkor a következő tanévtől havi 15 000 forinttól 150 000 forintig terjedő összegben vehetnek igénybe diákhitelt. A diákhitelnek a tandíj fizetésre szolgáló része kamatmentes, egyébként pedig 1,99%-os kamattal lehet igénybe venni. Meglehetősen nagy azoknak a száma, akik egy új szakmát tanulnának, az ő helyzetüket könnyítheti meg ez a döntés.

 

– Az egyszülős családokat is segítené a kormány, például a tartásdíj tekintetében. Hogyan?

Sokan vannak, akik nem, és talán még többen azok, akik nem rendszeresen vagy késéssel fizetik a gyermektartási díjat. Azoknak segít ez a jogszabály, akik ezzel a problémával küszködnek. Lényegesen egyszerűbb lesz elérni azt, hogy az állam megelőlegezze a gyermektartási díjat, és nagyobb összegre is számíthatnak azok, akik erre rászorulnak. Ez nem arról szól, hogy a gyermekkel nem egy háztartásban élő szülő mentesülne a gyermektartás megfizetése alól, hanem arról, hogy szükség esetén egyszerűbben megelőlegezhesse az állam a gyermektartási díjat. Tudjuk, hogy ez a pénz a mindennapi létfenntartáshoz is szükséges azoknál a családoknál, ahol a gyermekek élnek. Jelenleg legalább kilencvenezer egyszülős családnak jelent könnyebbséget ez a változás.

 

 

– Július elsejétől nem hozható kereskedelmi forgalomba az egyszer használatos műanyagok jelentős része. Régóta napirenden volt már ez a kérdés.

Két évvel ezelőtt kiadott egy állásfoglalást az Európa Tanács arról, hogy az egyszer használatos műanyagok használatát korlátozni kell. Hónapokkal ezelőtt a parlament asztalán volt már ez az ügy, de akkor elnapoltuk a döntést. Úgy gondolom, nem érhette váratlanul a kereskedelemben, a vendéglátásban dolgozókat, hogy júliustól életbe lép ez a szabály. A korlátozás ráadásul nem azonnali hatályú, a meglévő készletet még felhasználhatják, viszont újakat már nem vásárolhatnak. Ki kell vonni a forgalomból például a hungarocell ételhordó edényeket, bizonyos vastagság fölötti zacskókat, a műanyag evőeszközöket, tányérokat vagy fültisztító pálcikákat. A döntés azt szolgálja, hogy minél kevesebb nem elbomló műanyagszemét keletkezzen. Papírból, fából, illetve a természetes, biológiai úton elbomló anyagokból készült zacskók, tárolóeszközök természetesen használhatóak lesznek ezután is. Nyilván ez némi drágulást fog ez okozni, de ma már oly mértékben rongálja, pusztítja az ember környezetét a sok-sok egyszer használatos műanyaggal, hogy ezt a lépést meg kellett hozni.

 

– Mostanra lecsengőben van a koronavírus-járvány harmadik hulláma. Fellélegezhetünk?

Ha kitekintünk Európára, láthatjuk, hogy – ha nem is olyan ütemben, mint Magyarországon – egyre több korlátozást oldanak föl. Vannak még országok, ahol éjszakai kijárási tilalom van, vagy ahol a közösségek nem találkozhatnak. Magyarországon azonban már 5,3 millió körüli azoknak a száma, akik legalább az első oltást megkapták, a fertőzésen átesettekkel együtt még többen védettek, a járványügyi mutatók napról napra kedvezőbbek. A járvány harmadik hulláma nemhogy lecsengőben van, de lassan a véget is ér. Ennek biztos van szezonális oka is, de elsősorban inkább a magas átoltottságnak köszönhetjük a javulást. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne egyéni felelősségünk, továbbra is vigyáznunk kell magunkra és egymásra! Biztatok mindenkit, aki még nem tette meg, hogy regisztráljon és vegye fel az oltást. A virológusok véleménye megoszlik a tekintetben, hogy lesz-e negyedik hullám, hogy a vírus újabb és újabb mutációi milyen mértékben befolyásolják az életünket, tehát résen kell lennünk.

 

– Az aktuális járványhelyzet lehetővé teszi a táborok megtartását is. Mire számíthatnak a szülők és a gyerekek?

Számos nyári táborral készülnek már a szervezők, de ki kell emelni azt is, hogy június 29-ig – a korábbi évektől eltérően – egy miniszteri rendelet alapján kötelező az iskolákban a gyermekek elhelyezéséről gondoskodni, hogyha a szülők ezt igénylik. Ezt a döntést arra való tekintettel hozta meg a minisztérium, hogy sok olyan szülő van, aki a tavaszi digitális tanrendre való átállás időszakában kivette a szabadságát és most gondban van. Látjuk, hogy sokan jelentkeznek a nyári táborokra. Békéscsabán, hagyományosan nagy keletje van a napközis táboroknak, nagy az érdeklődés a sporttáborok és számos, speciális érdeklődési körnek megfelelő tábor iránt, ráadásul már bentlakásos táborok is tarthatóak. Ha az elővigyázatosság, az óvatosság dominál a gyermekek együttlétében, akkor nyugodtan vállalhatjuk, hogy táborozzanak.

További programok »

Itthon

FEL