Herczeg Tamás: A különböző szűrővizsgálatok életet menthetnek!

2024. május 7. 08:31 | Mikóczy Erika

A Békés Vármegyei Kormányhivatal és a Békés Vármegyei Központi Kórház a napokban együttműködési megállapodást írt alá, amelynek a fő célja a népegészségügyi helyzet javítása és a szűréseken való részvétel népszerűsítése. Ezúttal egyebek mellett erről beszélgetett Herczeg Tamás országgyűlési képviselővel a 7.Tv Aktuális című műsorában Kugyelka-Zámbori Eszter műsorvezető.

– A Békés Vármegyei Kormányhivatal és a Békés Vármegyei Központi Kórház a napokban egy népegészségügyi programról szóló megállapodást írt alá. Mi volt ennek az előzménye? 

– Több évtizedes távlatban, ahogy Magyarországon, úgy Békés vármegyében is sokat javultak azok a mutatók, amelyek az egészségben eltöltött életévek számát, illetve a születéskor várható átlagos élettartamot jelzik. Azonban a fejlett világ egészét tekintve nem állunk jól. A születéskor várható átlagos élettartamot nézve az EU-ban például hátulról az ötödikek vagyunk. Jellemzően a férfiak rövidebb, a nők hosszabb ideig élnek, nálunk a különbség 6,5 év, máshol átlagosan 4-5. Ez az adat azt mutatja, hogy a férfiak vannak jobban kitéve azoknak a kockázatoknak, amelyek aztán betegséghez, illetve valamilyen halálokhoz vezetnek. Semmiképp nem szeretném az egészségügyi ellátórendszer szerepét bagatellizálni, hisz a gyógyításnak, a rehabilitációnak nagyon fontos szerepe van, azt azonban tudjuk, hogy az egészségügyi ellátórendszer körülbelül 11 százalékkal járul hozzá az egészségünk megóvásához, míg a környezeti tényezők 19, a genetikai, biológiai adottságok 27, az életmódunk pedig 43 százalékban határozza meg az egészségi állapotunkat, élettartamunkat.

 

– Sokat beszélünk az egészséges életmód fontosságáról, így számszerűsítve pedig még szembeötlőbb, milyen nagy jelentősége van ennek.  

– Ez így igaz. Mi magunk nagyon sokat tehetünk azért, hogy tovább maradjunk egészségesek. Ha megnézzük, hogy milyen kockázati tényezők vannak az életünkben, akkor azt láthatjuk, hogy a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a kábítószerek, a stressz, a  mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás, a  függőségek jelentős mértékben károsítják az egészségünket. Fontos továbbá, hogy rendszeresen menjünk el a szűrővizsgálatokra – e tekintetben Békés vármegyében még a magyar átlagnál is rosszabbak az adataink. Pedig sokféle szűrési lehetőség áll rendelkezésre, és ha ezeket igénybe vesszük, olyan fázisban lehet felfedezni egy-egy betegséget, amikor még jó esély van a teljes gyógyulásra. Az életmódunkkal, a megelőzéssel kapcsolatban tehát nagyon sok dolgunk van.

 

 

– A prevenció a legfőbb célja a mostani együttműködésnek is?

–  A kormányhivatal és a központi kórház közötti együttműködés kiemelt célja, hogy a szűrővizsgálatokra minél többen menjenek el. Már régóta foglalkozom ezzel a kérdéskörrel – az Országos Kórházi Főigazgatósággal, a nemzeti Népegészségügyi Központtal, az egészségügyi államtitkársággal való egyeztetések, konzultációk mind azt a célt szolgálják, hogy ehhez források jussanak el a vármegyébe. Amilyen eszközök és lehetőségek vannak a szűrővizsgálatokra, azokat kell, hogy itt tudjuk használni. Fontos az is, hogy kellő motiváció, kellő elszántság legyen a lakosságban a szűrések igénybevételére. Szeretném, ha ez nem egy féléves, egyéves történet, nem egy egyszerű projekt lenne, hanem egy középtávú vagy hosszú távú program. A szűrés életet menthet! Szeretnénk, hogy egészségtudatosabban, egészségesebben éljenek az emberek itt, Békés vármegyében is, nőjön a szűréseken résztvevők száma, hogy ne kelljen idejekorán elveszteni olyan embereket, akik megmenthetők lennének.

 

– Mi az ön szerepe e tekintetben?  

– Békéscsabai, Békés vármegyei polgárként, szociológia  szakon szociálpolitikusi végzettséggel figyelemmel követem, hogy milyen mutatóink vannak, és próbálom összehasonlítani más országrészek adataival, valamint azzal, hogy milyen tendenciák vannak a világban. Országgyűlési képviselőként felelősséget érzek az itt élők egészségi állapotáért. Fontosnak tartom, hogy próbáljam motiválni akár az intézményeket, az ellátórendszert, de az itt élő közösségeket, csoportokat, egyéneket is arra, hogy tartsuk fontosabbnak az egészségünket, az egészségünkkel kapcsolatos esetleges teendőinket, hogy hosszabb ideig tudjunk egészségesebben élni. Hisz ebből a szempontból nem állunk túl jól itt, Békés vármegyében.

 

– A közösségeket nemcsak motiválja, díjjal is elismeri. Nemrég zárult le az ön által alapított Közösség díjak jelölése ideje. Mit tudhatunk erről?

– A Közösség díjat azoknak a jogi személyiséggel rendelkező vagy nem rendelkező közösségeknek, civil szervezeteknek adományozom évről évre, amelyekről a helyben élők úgy gondolják, hogy a legjobb munkát végzik az adott településen. Ehhez az oklevélhez az országgyűlési képviselői javadalmazásomból egy szerény összeggel is hozzájárulok. Békéscsabán két közösség kaphatja meg ezt a díjat. Örvendetes, hogy minden évben, rendkívül sok területet ölel fel a javasolt közösségek tevékenysége: szociális, kulturális, önsegítő, honismereti, környezetvédelemmel, természetvédelemmel foglalkozó, az iskolai munkát segítő, a nemzeti kisebbségek együttélését támogató szervezetek is vannak köztük. Jó érzés ezzel a díjjal is megköszönni a civilek munkáját.

További programok »

Itthon

A sorok között kortyolni – Így fonódott össze a szépirodalom a borkultúrával

A 95. Ünnepi Könyvhét helyi programkavalkádjának csendes lezárása volt a Könyvheti Borudvar, amely a Békés Megyei Könyvtár Munkácsy-udvarában kapott helyet. A szombat esti szimpóziumon a borkultúra és az irodalom kellemesen savas elegyét fogyaszthatták a megjelentek a – Vozár M. Krisztián zongoraművész révén – kis szekundokkal, tercekkel kibélelt térben.
20:56
FEL