Herczeg Tamás: A jövő évi költségvetés középpontjában a családok állnak

2019. július 21. 07:44 | behir

Az Országgyűlés július 12-én megszavazta Magyarország jövő évi központi költségvetését. Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a költségvetés középpontjában a gyermeket vállaló és nevelő családok állnak, a családok támogatása csaknem 2228 milliárd forintra nő, de a nyugdíjakra és az egészségügyre is több jut majd.

Mint az Varga Mihály pénzügyminiszter a költségvetés elfogadása után kiemelte, a 2020-as büdzsé elfogadása azt mutatja, hogy a képviselők többsége egyetért „a családok megerősítésére, az elért gazdaság eredmények megvédésére, az ország biztonságának fenntartására, valamint az adócsökkentésre és béremelésre épülő gazdaságpolitika folytatásával”.

Herczeg Tamás elmondta, hogy a jövő évi költségvetésben az önkormányzatok nélküli, központi alrendszer kiadási főösszege 21 793 milliárd forint, bevételi főösszege 21 426 milliárd forint, így a hiány 367 milliárd forintra tehető.

– A jövő évi költségvetésben is megvannak a forrásai a babaváró támogatásnak, a csok kedvezményes hitelnek, az otthonteremtési program elemeinek, és rendelkezésre áll a keret a gyermekes családok jelzáloghitelének átvállalására, a nagycsaládosok autóvásárlási programjára, a bölcsőde-fejlesztésekre, a négygyermekes anyák személyi jövedelemadó-mentességére, illetve a nagyszülői gyed bevezetésére is – jegyezte meg Herczeg Tamás.

Az országgyűlési képviselő beszélt arról, hogy a 2020-as költségvetés 197 milliárd forint támogatást biztosít a magyar családoknak. A babaváró programban 420 milliárd forint szabadon felhasználható kamatmentes hitelhez juthatnak az igénylők. Jövőre a családok adókedvezménye az első házasok kedvezményével együtt várhatóan 358 milliárd forint lesz, a lakástámogatások összege pedig megközelíti a 300 milliárd forintot. Tovább nő a gyermekétkeztetésre fordítható támogatás mértéke is, 2020-ban ez már több mint 82 milliárd forint lesz. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a 2020/2021-es tanévtől a tankönyvellátás teljesen ingyenes lesz, az erre fordított összeg mintegy 14 milliárd forintra emelkedik.

 

 

– A jóléti kiadásokon belül a munkanélküliség kezelésére szolgáló pénzeszközök mértéke csökken, hiszen egyre kevesebb a munkanélküli. A nyugdíjakra ugyanakkor 136 milliárd forinttal jut több, mint ebben az esztendőben. A büdzsé 2,8 százalékos inflációval számol, ennyivel emelkednek majd a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások 2020. január elsejétől, emellett a kormány több mint 20 milliárd forintot különített el a nyugdíjprémium kifizetésére – folytatta Herczeg Tamás, hozzátéve, hogy az egészségügyre jövőre 184 milliárd forinttal jut több, mint 2019-ban, a járóbeteg-ellátásban kifizetett TB támogatás pedig 362 milliárdról 393 milliárdra nő.

Az országgyűlési képviselő beszélt arról, hogy mivel a világgazdaságban a lassulás jelei mutatkoznak, a kabinet kidolgozta a gazdaságvédelmi akciótervet, amelynek keretében további adók csökkenek és olyan új támogatások nyílnak meg, amelyek bővítik a vállalkozások hitellehetőségeit. Hozzátette: a kormány szándéka továbbra is az, hogy a magyar gazdaság bővülése meghaladja az unió átlagos növekedési ütemét.

 

Egyetemi képzés Csabán?

 

Herczeg Tamás, aki maga is oktatott a békéscsabai főiskolán, úgy véli, hogy a békéscsabai és a megyei felsőoktatás elismertségét és rangját emelné, ha a főiskolai képzést egyetemi szintre emelnék. Ezért kezdeményezte dr. Kovács József és Dankó Béla képviselőkkel közösen  a Gál Ferenc Főiskola fenntartójánál, a Szeged-Csanád Megyei megyés püspökségnél, illetve az Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezető miniszternél a főiskola egyetemmé minősítését. Mint elmondta, a kezdeményezést miniszter úr is támogatja, amiről levélben adott tájékoztatást.

Herczeg Tamás a levél kézhezvételét követően dr. Kozma Gáborral, a Gál Ferenc Főiskola rektorával, dr. Vincze Gáborral, a főiskola békéscsabai karának dékánjával és Gazsó Tiborral, a főiskola stratégiai igazgatóságának vezetőjével egyeztetett az egyetemmé minősítésről.

 

FEL