Herczeg: A kormány védi a családokat a gazdasági- és az energiaválság hatásaitól

2022. augusztus 11. 13:35 | behir

A koronavírus-járvány ötödik hulláma után már éppen kezdtek volna visszaállni a dolgok a megszokott kerékvágásba, azonban az orosz-ukrán háború átírta a terveket. Az ebből fakadó helyzetet mindenki érzi, egyrészt a pénztárcáján, másrészt a tekintetben is, hogy törékenyebb lett a biztonság, kevésbé tervezhető a jövő. Herczeg Tamás országgyűlési képviselővel egyebek mellett erről beszélgettünk.

– Mi lehet kapaszkodó a mostani helyzetben a hétköznapi ember számára?

– Február 24-én megváltozott az életünk, ekkor kezdődött az orosz-ukrán katonai konfliktus. A háború elhúzódása olyan válságot idézett elő, melyre a világon senki nem volt felkészülve. A magyar kormánynak az a célja, hogy védje a családokat a gazdasági- és az energiaválság hatásaitól. Lassan vége a nyárnak és fel kell készülni a fűtési szezonra, ami egész Európában tervezhetetlenné vált. Reménykedünk, hogy a felek mihamarabb tárgyalnak egymással, melynek következtében befejeződik a háború, visszabillen a világ és a mi életünk is a korábbi állapotába.

 

Ezekben a napokban szinte minden család azt számolja, mennyi lesz ezután a gázszámlája és a villanyszámlája. Az MVM-nél augusztus 15-éig lehet bejelenteni az óraállást. Ön szerint mire kell készülnünk, mire érdemes jobban odafigyelnünk e tekintetben?

– A magyar kormány az új rezsiszabályokkal is minden magyar családot, nyugdíjast véd a rezsicsökkentéssel az átlagfogyasztásig. Európában ez egyedülálló segítség, sehol máshol nincs olyan intézkedés, mely a családokat védené az elszabaduló energiaáraktól. A magyar háztartások az átlagfogyasztás mértékéig a legolcsóbban kapják a földgázt, és a második legalacsonyabb árat fizetik az áramért Európában. Egy átlagfogyasztású család ezután is havi 181 ezer forintot, éves szinten 2 millió 175 ezer forintot spórol meg.

Az energiával való takarékoskodás kézenfekvő módja, hogy jobban odafigyelünk a mindennapi áram- és gázfogyasztásunkra. Ennek lehetőségei azonban többnyire korlátozottak, nagyobb megtakarításra a saját energiatermelés kiépítésével és az ingatlanunk szigetelésének növelésével van esélyünk. Erre biztosít lehetőséget a kormány által bevezetett állami lakás- és családtámogatási rendszer, ilyen a CSOK, a falusi CSOK és a lakásfelújítási támogatás, melyek segítségével kedvező feltételekkel valósíthatunk meg rezsit is csökkentő felújításokat.

 

– Hogyan érintheti a kisvállalkozókat, önkormányzatokat a rezsi változása?

– A kkv-k számára kedvező, hogy meghatározott fogyasztási mennyiségig továbbra is rezsicsökkentett áron juthatnak áramhoz és gázhoz. Ez 100 ezer mikro-vállalkozást érint. Az önkormányzatok számára a csökkentett áron történő felhasználás egyelőre ez év végéig biztosított. Ez óriási segítség, hiszen a háború miatt az áram ára az ötszörösére, a gázé pedig a hatszorosára emelkedett, és az energiaárak továbbra is emelkednek. Az önkormányzatok – a kormány által meghirdetett pályázatoknak köszönhetően – az elmúlt években számos fűtéskorszerűsítést hajtottak végre, illetve napelem-rendszereket is kiépítettek az intézményeiknél. Ez csökkenti a működtetési költségeket. Emellett az állami és önkormányzati bérlakásban élők fogyasztási helyei is a lakossági ügyfelekre vonatkozó elszámolásban részesülnek.

 

Békéscsabán ebben a helyzetben is folytatódnak a fejlesztések, zajlik a több mint 7 milliárdos útfejlesztési program. Erről a napokban személyesen is tájékozódott, mit tapasztalt?

– A járdafelújítási program Békéscsaba 154 utcáját érinti. Ezek közül 88-ban befejeződtek a munkálatok. Jelenleg 16 járdaszakasz felújítása zajlik, és a következő egy-két hónapban remélhetőleg a további 50 járda esetében is megkezdődnek a munkák. A kivitelezés a tervezettnek megfelelően halad, év végéig befejeződhet Békéscsaba valaha volt legnagyobb, 2,3 milliárd forint összértékű járdafejlesztési programja. A belterületi utakat érintő útfejlesztési programra a város 7 milliárd forintot kapott a kormánytól. Ebből a forrásból 83 utca kap szilárd burkolatot, és 63 utca vagy utcaszakasz aszfaltja újul meg. 45 utcában, illetve 63 felújított utcaszakaszon július második felében befejeződtek a műszaki átadás-átvételek. Az útépítés második üteméhez tartozó 36 utcából 29-ben már folynak az építési munkák, több helyen az aszfalt kopórétege is elkészült. A munkák jó ütemben haladnak, így bízhatunk benne, hogy december végéig a programban szerepelő valamennyi utca szilárd burkolatot kap.        

 

– Három hét múlva elkezdődik az iskola. A tankönyvek és az étkezés tekintetében számíthatnak-e a szülők a továbbiakban is az ingyenességre, illetve a kedvezményekre?

– Természetesen megmaradnak azok a juttatások, amelyek segítik az óvodás- és iskoláskorú gyermekeket nevelőket. Az Európában egyedülálló családtámogatási rendszer részévé vált az ingyenes tankönyvek biztosítása, így a családok több tízezer forintos kiadás alól mentesülnek az iskolakezdéskor. Az új tanévben is ingyenes tankönyvellátásban részesül valamennyi közoktatásban részt vevő gyermek. Továbbra is biztosított az ingyenes óvodai és iskolai étkezés a nagycsaládosok gyermekeinek, illetve azoknak a családoknak, ahol fogyatékkal élő, vagy beteg gyermek él. A szociális étkeztetéshez a jövőben is hozzájutnak a rászoruló családok. A kormány erre a célra évről évre több forrást biztosít; az ingyenes óvodai és iskolai étkeztetésre fordított összeg nagysága bő tíz év alatt megháromszorozódott.

                           A közoktatásban résztvevő diákok az új tanévben is ingyenesen kapják a tankönyveket

További programok »

FEL