Helytörténeti versenyt szerveztek az általános iskolásoknak Békéscsabán

2022. május 9. 14:40 | Papp Ádám Sándor

A Békéscsabai Tankerületi Központ Történelem Munkacsoportja helytörténeti versenyt szervezett általános iskolások számára hétfőn. Az esemény döntőjére tíz darab háromfős csapat jutott be.

Két békéscsabai csapat mellett többek között Mezőhegyesről, Dobozról, de Dombegyházáról is érkeztek általános iskolás diákok, hogy részt vegyenek a hétfői döntőn. Békéscsaba alpolgármestere köszöntő beszédében elmondta: fontos, hogy a fiatalok már diák korukban érdeklődjenek és megismerjék azt a települést, ahol élnek.

– Ahogy egy idegennel találkozik az ember és barátságot köt vele, úgy egyre jobban megismeri az illetőt és vélhetően a barátság hosszantartó lesz. A barátsághoz hasonlóan egy települést is meg kell ismerni: az érdekességeket, a híres szülötteket, a történetét. Ez a kötődés szorosabbá válik, amely azt jelentheti, hogy ott fog élni, letelepedni vagy a tanulmányai után visszatér Békéscsabára, Békés megyébe. Ez egy nagyon fontos szempont a jövőnk tekintetében  – hangsúlyozta Varga Tamás.

A döntőbe jutott csapatoknak hétfőn a Békés Megyei Könyvtárban a saját településüket kellett bemutatniuk, megkeresni az ott készült legrégebbi fényképet és egy új fotóval bemutatni azt, hogy mennyit változott az épített környezet az adott helyszínen. Továbbá a diákoknak egy verset kellett írniuk a saját településükről.

– A Békéscsabai Tankerületi Központ létrehozott egy történelem tanárok munkacsoportot, Bánki András tankerületvezető kezdeményezésére. Van egy középiskolás és egy általános iskolás munkacsoport is. Azon gondolkodtunk, hogy hogyan lehetne a tankerület intézményeit összekötni, vagy mi az ami összeköti az iskolákat. Azt vettük észre, hogy ez a kapcsolat a vasút. Az összes településen volt vonat, vasút: vagy a rendes nyomtávú MÁV, vagy a keskeny nyomtávú gazdasági vonal. Ez alapján állítottuk össze a feladatokat is. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok tisztában legyenek annak a településnek a helytörténetével, ahol élnek. A szülőföldről hozott értékek végigkísérik az életüket és nagyobb valószínűséggel térnek vissza később az adott településre – emelte ki Ugrai Gábor, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke.

Az esemény a feladatokat követően egy helytörténeti sétával folytatódott, ahol a diákok például gólyónyomokat néztek meg a főtéren, vagy éppen megtekintették a városháza dísztermét, majd egy totót töltöttek ki a látottakkal kapcsolatban. Ugrai Gábor hozzátette: a győztes csapat vándorkupát vihet haza, a tervek szerint jövőre is folytatják a helytörténeti versenyt.

További programok »

Itthon

Okos eszközök uralma – digitális önvédelem, tudatosság az internet birodalmában

A Mathius Corvinus Collegium (MCC) soron következő békéscsabai előadásán górcső alá vették a digitális világ térnyerését. Az előadásban kiemelték, hogy az internet miként szippantja be a gyerekeket és a felnőtteket, akik ezáltal elvesztik kapcsolatukat a valósággal. Az előadók hangsúlyozták a digitális önvédelem megvalósítását, illetve azt, hogy miként is lehet elhárítani az internet káros hatásait.
2023. március 28. 18:02
FEL