Helyreállították a kisgazda politikusok emléktábláját Békéscsabán

2019. október 18. 17:25 | Papp Ádám Sándor

Helyreállították az 1946-ban brutálisan meggyilkolt békéscsabai kisgazda politikusok emléktábláját pénteken délután, Békéscsabán.

Az 1946. május 1-jei, békéscsabai brutális kettős gyilkosság áldozatai, Maczák Tamás és Pataj János kisgazda politikusok emlékére 1991-ben a Független Kisgazdapárt Békés Megyei Szervezete emléktáblát állított, melyet ismeretlen tettesek összetörtek. 28 év elteltével újraavatták az eredeti, helyreállított emléktáblát a Balassi Bálint Művészetek Házán pénteken délután.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta: fontos volt helyreállítani az emléktáblát, hiszen az két kegyetlenül meggyilkolt, békéscsabai gazdára emlékeztet.

– A múltunkra, történelmünkre emlékezni kell. Ha egy ilyen emléktáblát tönkre tesznek, megrongálnak, akkor az utókornak ezt a táblát rendbe kell hoznia, hogy az emlékezés kegyeletteljesebb legyen – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

 

 

Pallér István 1990 és 1994 között volt szabadkígyósi kisgazda, önkormányzati képviselő. Elmondta, hogy a kisgazda székházban – a Balassi Bálint Magyar Művészetek Házában – gyűltek össze 2-3 hetente a megye számos részéről érkező kisgazdák, ahol a múltról, illetve a jövő felmerülő kérdéseiről tárgyaltak. 

– A „nagy öregjeink” Békéssámsontól Füzesgyarmatig nagyon sok olyan dolgot elmondtak nekünk, amit a történelemkönyvekben nem olvashattunk. Ezek alapján úgy gondoltuk: az orosz megszállás nem történhet meg még egyszer.  Ez az emléktábla kifejezte azt, hogy merünk, erősek vagyunk azért, mert közösséget alkotunk. Ebben a házban olykor 3-400 kisgazda gyűlt össze és mondta el véleményét, beszámolt a múltról és a jövőképet is megrajzoltuk. Ez a két ember mintagazda és a független kisgazdapárt vezetője is volt egyben. Ha őket ilyen atrocitás érhette, akkor egy védtelen földművelőt ki tudna megvédeni? Ezért gondoltuk azt, hogy meg merjük mutatni a nemrég még fennálló hatalomnak: nem felejtünk – hangsúlyozta a korábbi kisgazda önkormányzati képviselő.

 

 

FEL