Hello, paleó! – Ahol finom az étel, ott boldogság van

2023. október 31. 12:53 | Such Tamás

Több mint egy hete zakatol a Lencsési Közösségi Ház által szervezett Kreatív hetek programfolyam, az intézmény Féja Géza téri épületében és a Lencsési út 18. szám alatti kreatív műhelyben. Hétfő kora este, az utóbbi helyiségben beindult a Gaszto estek – kreatívat finoman nevű sorozat. Az első etap házigazdája a közösségi házban működő Paleolit klub volt, amelynek tagjai egy kóstolóval egybekötött ételbemutatóval várták az érdeklődőket.

Luptovics Dezsőné Zsuzsa kilenc éve vezeti a Paleolit klubot. Elmondja, 12 esztendeje egészségügyi problémái miatt életmódot váltott: egy újságcikk hatására átállt a paleolit étrendre, amely – aláhúzta – nem a lemondásokról szól. Sőt!

 

Luptovics Dezsőné Zsuzsa – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Az ételbemutatóra/kóstolóra egy jó nagy tepsi rakott zöldéggel készült, amely kelkáposztát, karfiolt, sárgarépát, petrezselymet, kaprot, batátát, tojást, reszelt gyömbért, némi sót, házi vegetát, kókuszkrémet és olívaolajat tartalmaz. Egyedül a kelkáposztát kellett megfőzni, mert különben „madzagos”.

Hankó Éva klubtag a saját finomságait meséli el. – Provence-i fűszerkeveréket belekavartam a megolvasztott a sertészsírba, majd megpucoltam a zöldségeket, sárga és vörös céklát tettem bele, ők még a sütőben vannak. A másik tálban hasábra vágott sárgarépa, lila sárgarépa, citromsárga répa és sárga cékla van – mondja.

 

Galéria

 

Hozzáfűzik, a paleolit konyha a glutén miatt nem tartalmaznak gabonaféléket, tejtermékeket, hüvelyest, kukoricát, burgonyát, paradicsomot, padlizsánt. Ebből kifolyólag az emberek többségének minderről a diéta juthat az eszébe, miközben a paleolit konyhával is jól lehet lakni.

Végül Zsuzsáék feltálalják a finom illatú étkeket; mindenkinek fülig ér a szája.
Nem hiába, egy étteremben mindig a felszolgálók a legnépszerűbbek.

 

További programok »

FEL