Hazaérkeztek a Rotterdam-Köröstarcsa expedíció résztvevői

2018. július 17. 17:15 | Gyemendi Réka

Kedden délután érkezett haza Major Gyula filmrendező és csapata, akik június 4-én, keltek útra, hogy az Északi-tengertől egészen Békés megyéig hajózzanak. A csapat egy hónapig volt úton, és több, mint kétezer kilométert tett meg. Három hajóval, 9 fős legénységgel, szárazföldi kíséret nélkül vágtak neki az útnak. 

 

 

A csapatot Lipcsei Zoltán, Köröstarcsa polgármestere, valamint szeretteik és az érdeklődők fogadták Köröstarcsa kikötőjében. Megérkezésüket követően Gyurkó Dánielt kérdeztük élményeiről. Elmondta, az expedíciót 2012-ben kezdték el azzal a céllal, hogy bemutassák, Békés megyéből hova lehet eljutni vízi úton. Első alkalommal Giurgiuig mentek, melyből filmet is forgattak Kikiriki címmel. 2017-ben is készült film utazásuk során, akkor a Duna-deltáig jutottak. Ennek hatására vetődött fel bennük annak ötlete, hogy az Északi tengertől hajózzanak el Köröstarcsáig.

Az expedíció során összesen 2700 kilométert tettek meg, utuk 6 országon keresztül vezetett. Gyurkó Dániel szerint annak ellenére, hogy kemény volt az utazás, és az időjárás sem volt kedvező, megérte. Legnagyobb pozitívumként kiemelte: nagyon meglepődtek, hogy mennyien kísérik figyelemmel az utazásukat. A csapat ugyanis a Mayorfilm oldalán minden nap tudósított arról, hogy éppen merre járnak, ami iránt nagyon nagy volt az érdeklődés. Negatívumként megemlítette, hogy két hajócsavar is megsérült útközben, valamint sok üzemanyag fogyott a Rajnán, olyan nagy volt a sodrás.

 


Major Gyulát az utazásról készülő filmről kérdeztük. A rendező egy teljesítménytúrához hasonlította az expedíciót. Elárulta, a készülő film különbözni a fog a legutóbbi, Duna-deltáról szóló Öreg Hölgy szeretői című expedíciófilmtől. Hozzátette: nem szeretné elkapkodni, hiszen lesznek még utó-forgatások, valamint drón-felvételeket is készítenek. Az alkotás, mely a részvevők napjait mutatja majd be, várhatóan év végére készül el, és jövő év tavaszán lesz látható a televízióban.

 

További programok »

Itthon

Október 17-én ismét lesz 4 Labda Bajnokság

Már javában zajlik a 4 Labda Bajnokság szervezése Békéscsabán. A már több mint 10 esztendeje létező rendezvényt Kormos Mihály, a BRSE korábbi szakmai igazgatója hívta életre. A program szervezését négy évnyi szünet után a Körös Tollaslabda Sport Egyesület vállalta el. A szervezők családi és baráti csapatok nevezését várják.
2021. szeptember 21. 18:20
FEL