Havi ötezerért mobiloznak a fiatalok

A fiatalok átlagosan 4800 forintért mobiloznak havonta, és 59 százaléka saját maga fizeti a számláját – áll a K&H ifjúsági indexében. A 19–29 éves fiatalok körében 94 százalékos az érintőképernyős okostelefonok aránya, részben ezért lehet a jövőben éppen ez a korosztály a mobilfizetéseknél várható növekedés motorja.

Ma már szinte minden fiatalnak van okostelefonja vagy hagyományos mobiltelefonja, de meglehetősen nagy szórást mutatnak a 19–29 évesek mobilkiadásai – áll a K&H ifjúsági indexében, amely a fiatalok mobilozási szokásait térképezte fel.

A 19–29 évesek fejenként átlagosan 4800 forintos mobilszámlát hoznak össze havonta, de a korosztály idősebb tagjainál – a 25–29 éveseknél – már 5200 forint volt az átlagos összeg. A fiatalok 18 százaléka letudja ezt a tételt havonta kevesebb, mint kétezer forintból, 23 százalékuk pedig 2-3 ezer forintot fordít erre. Mindezek mellett viszonylag jelentős, 13 százalékos a tízezer forint feletti összegért mobilozók aránya is.

A fiatalok 59 százaléka egyedül fizeti mobilszámláját, a diákok körében ugyanakkor alacsonyabb, 41 százalékos ez az arány. Az országon belül vannak eltérések: míg a Budapestet is magában foglaló központi régióban csak a fiatalok 47 százaléka állja saját maga a mobilköltségeit, vidéken több mint 64 százalék. A fiatalok 41 százalékánál részben vagy teljesen valaki más fizeti a számlát: itt az esetek 70 százalékában a szülő, 26 százalékuknak pedig a házastárs, partner.

 

Hunyor Erna Szofia

 

Megosztás:

Címke: , ,