Békés megyében is elindult az állami támogatású mobilcsere-program

2022. március 17. 16:00 | Vincze Attila

Készülékcsere-támogatási programot indított februárban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A kezdeményezés célja, hogy az elavult mobiltelefonokat minél hamarabb ki lehessen vezetni a távközlési piacról. A programban résztvevők új készülék vásárlásakor 20 ezer forint támogatást vehetnek igénybe.

Február közepén indult el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság régi, elavult mobiltelefonok cseréjét célzó programja. A békéscsabai Media Markt műszaki áruházban az általunk megkérdezettek nagy része ugyan hallott a lehetőségről, de a legtöbben már rendelkeztek modern mobilkészülékkel, így inkább idősebb családtagjaik számára vásárolnának új telefont.

A program célja, hogy az elavult, 2G-s, valamint 3G-s mobilkészülékeket korszerű, 4G- vagy 5G-képes okostelefonra lehessen cserélni. Ezt már csak azért is érdemes mihamarabb megtenni, mert 2023-ban a szolgáltatók kivezetik a régebbi technológiákat, így mobilinternetezni csak a modern telefonokkal lehet majd. A támogatásban minden olyan magyar lakóhellyel rendelkező természetes személy részesülhet, aki tavaly július és december között legalább egyszer használta a telefonját. Februártól a 3G-s készülék cseréje történik meg, májustól pedig a még régebbi 2G-s telefonok következnek a sorban. Arra a kérdésre, hogy mennyi időt vesz igénybe a támogatáshoz szükséges ügyintézés és hogyan történik mindez, Gyökös Attila, a békéscsabai Media Markt áruház igazgatója válaszolt a behir.hu-nak.

– Mindösszesen 10-15 percet vesz igénybe az áruházban az ügyintézés, melynek keretében először a munkatársaink leellenőrzik a készülékeket, hogy a programban részt vehetnek-e, vagyis leveszik a készülék hátlapját, megnézik az IMEI számot, amely a SIM kártyát tartó lap mellett vagy pedig a készülék hátulján van. Ez egy 15 jegyű szám, amit a kollégáink ellenőriznek a hírközlési hatóság által kiadott oldalon – fogalmazott az áruház vezetője.

A programban mobilkészülékenként bruttó 20 ezer forint támogatás jár, az új telefon ára viszont nem haladhatja meg a 120 ezer forintot. Vásárláskor a régi készüléket le kell adni a kereskedőknek, így a mobiltelefon cseréje előtt érdemes gondoskodni a személyes adatok mentéséről.

További programok »

Gazdaság

FEL