Lecserélné régi mobilját? Így juthat állami támogatáshoz!

2021. december 1. 14:42 | behir.hu

Megjelentek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által októberben bejelentett mobilkészülékcsere-támogatási program részletei.

Az NMHH tájékoztatása szerint elérhető az a tájékoztató, amely pontos leírást ad arról, hogy kik, milyen feltételek mellett és milyen összegben jogosultak a támogatásra, valamint az ehhez szükséges dokumentumokat is ismertetik. Az idős, mozgásában korlátozottak vagy a kiskorúak  képviselő útján is igénybe vehetik a támogatást, így lecserélve a készülékeket.

Az új készülék megvásárlása után a régi, korszerűtlen mobiltelefont a vásárlás helyén le kell adni, miután a tulajdonos letörölte a készüléken lévő személyes adatokat. A leadott telefonok szakszerű megsemmisítéséről a kereskedők gondoskodnak, így a korszerűtlen eszközök véglegesen kikerülnek a forgalomból.

Azt is írják: az Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. (NFFKÜ) a lakosságnak szóló útmutató mellett a kereskedőknek szánt útmutatót is megjelentette, ami tartalmazza a forgalmazók számára a készülékcsere-programban való részvétel feltételeit a regisztrálási lehetőség megnyitása előtt.

A célzott, nagyszabású mobilkészülékcsere-támogatási programot azért indította el a hírközlési hatóság, mert a piaci várakozások és a szolgáltatók nyilatkozatai szerint 2022 és 2023 első féléve között Magyarországon a 3G technológiát kivezetik. Van olyan hazai szolgáltató, amely már csökkentette a 3G-szolgáltatást biztosító területek nagyságát. A mobilkészülékcsere-támogatási program megvalósításában az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, illetve a Nemzeti Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökséggel működik együtt az NMHH.

 

Kik jogosultak?

A tájékoztatás szerint minden magyarországi lakcímmel rendelkező lakos igénybe veheti a támogatást, akinek 2 vagy 3G-képes készüléke van és lecserélné azt. Erre a linkre kattintva megtalálja az 50 leggyakoribb 3G-s készülékek listáját, ha pedig ide kattint, arról tájékozódhat, hogy az ön telefonja milyen hálózatra képes kapcsolódni (vagyis érdemes-e lecserélnie a mobilt vagy sem). 

 

Mikortól lehet igénybe venni a támogatást?

A támogatás olyan új, 4 vagy 5G készülékek esetében jár, amelyek legfeljebb 120 ezer forintba kerülnek. Egy ember csak egy mobilt cserélhet be a programban. A cserére 2022 első felében lesz lehetőség, addig, míg a keretösszeg ki nem merül. A támogatáshoz tehát jövő év elején kell készüléket cserélni olyan kereskedőnél, amely részt vesz a programban. 

További programok »

FEL