Hatvan és kilencven - könyvbemutatók az évforduló jegyében

2022. szeptember 20. 11:37 | Vári Bianka

A békéscsabai irodalom két meghatározó alakja kerek évfordulóját ünnepli. Banner Zoltán a 90., Elek Tibor pedig a 60. születésnapját ünnepli 2022-ben. A Bárka szerkesztősége könyvbemutatóval egybekötött beszélgetésen köszöntötte a két szerzőt.

Sok érdeklődő ellátogatott hétfő este a Bárka legújabb könyvbemutatójára. Valószínűleg tudták, hogy sok megható történetet, szívhez szóló verseket és prózákat hallanak majd. Az eseményen Farkas Wellmann Éva költő idézte fel a két szerző történetének hasonló vonulatait.

– Mind a ketten kerek évfordulójukat ünneplik, ráadásul ebben az évben egy-egy szakmai díjat, illetve állami kitüntetést is átvehettek. Banner Zoltán Németh Lajos-díjat kapott, illetve a Magyar Érdemrend tiszti keresztjét vehette át, Elek Tibor pedig a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat elismerésben részesült, illetve vasárnap Tamási Áron-díjat vehetett át – ismertette a költő.

Az ember életében egy-egy évtized lázárása és egy új kezdete megfelelő alkalom a visszatekintésre. Ebből az apropóból mindkét szerző könyvet adott ki, és még ezen felül is vannak közös pontok kettejük között: Banner Zoltán Téli kert című verses kötetének fülszövegét Elek Tibor írta, Elek Tibor Szerelmem Erdély című könyvében pedig Banner Zoltán Pódium naplójáról is szerepel egy kritika. Ezen túl Banner Zoltán úgy ünnepelte nyáron a 90. születésnapját, hogy a Gyulai Várszínházban az 50 éves Petőfi a Hídon című előadóestjével lépett fel.

Banner Zoltán a könyve kapcsán elmondta, hogy abban az elmúlt évtized költéseit rendezte kötetbe, hogy ezzel köszöntse magát és az olvasókat.

– Beléptem a tizedik évtizedembe. A természetjárás szerint ez a téli időszak, a negyedik évszak. Arany János Őszikéket írt, én télikéket. Ez azért volt számomra fontos, mert kamasz koromban költőként kezdtem, majd a történelem térített más műfajok felé, amelyeket szintén élvezettel végeztem. Az utolsó tíz évben visszatértem az ifjú koromhoz, hogy energiát merítsek az újabb feladataimhoz, amiket még kapok. Így született ez a kötet, a Téli kert is – fogalmazott.

Elek Tibor új könyve több évtizedni munka eredménye. A szerző egyetemista kora óta, a '80-as évektől kezdve foglalkozik az erdélyi magyar irodalommal.

– Most, a 60. születésnapomhoz közeledve akkor, amikor elgondolkodtam azon, hogy milyen kötetet állíthatnék össze, arra gondoltam, hogy épp ezekből az írásaimból, esszéimből, tanulmányaimból, kritikáimból kellene egy válogatás. Az utóbbi évtizedben minden fontosabb írás, amit írtam, az kimondottan csak az Erdélyben születő magyar irodalommal foglalkozott - sommázott Elek Tibor.

Az est folyamán Farkas Wellmann Éva költő és Erdész Ádám történész kérdezték az ünnepelteket, akik így érdekes történeteket osztottak meg a jelenlévőkkel.

További programok »

FEL