Hatrészes könyvsorozatot ír a bluesról az Orosházi Rock és Blues Klub vezetője

2022. szeptember 12. 17:10 | Such Tamás

Az első kötet, a 100 év Blues – Alabama alig két héten belül már kijön a nyomdából.

Minden a hatvanas évek középtáján kezdődött, meséli Mihály Zoltán, amikor úgy 15-16 éves korában beütött a beat. Hamarosan az orosházi Ellington zenekarban énekli a jó kis Rollingokat, Beatleseket stb. Közben baromira érdekli az angolszász bandák dögös szövegvilága, így a dalokon keresztül elkezd angolul tanulni. 16 esztendősen már nyelvvizsgázik. Noha az Ellingtonban alig muzsikált két évet, a zenének és az angolnak nem fordít hátat.

Az érettségit követően az orosházi üveggyárnál helyezkedik el. 1977-ben jó fél évig testközelből szippanthatja magába a „britszellemet”, Angliában. Lehetősége lett volna BBC Magyar Adásában dolgozni, de családi okok miatt hazajön. Majd 1978-80. között a máig létező(!) tótkomlósi Spektrum énekese (amelynek jelenleg a csabai Szatyi a torka). Az üveggyárból megy nyugdíjba; az utóbbi 20 évben művezetőként tevékenykedett.

Mihály Zolival beszélgettem; a rock ’n rollban fekete pont jár azért, ha magázódunk.

 

– 1984-ben Hobo azt énekelte az egyik dalában: „A blues nem divat, holnap kinek kell?” Majd a rendszerváltozás környékén jött a bluesboom. Országszerte gombamód szaporodtak a blueskocsmák. Majdan a blueskultusz idővel szép lassan elapadt. Miközben az utóbbi öt évben – a tieddel egyetemben – legalább négy könyv jelent meg a műfajról. Honnan jött az ötlet?

– Most sem divat… Körülbelül négy éve érlelődött bennem, hogy valami olyasmit szeretnék, amit még mások nem próbáltak meg. Arra gondoltam, hogy Amerika zenei gyökereit kellene bemutatni, mégpedig területekre bontva. Az első kötetek a déli államokról szólnak: Alabama, Louisiana, Mississippi. Azt követik a keleti, a nyugati és az északi területek. Az Alabamáról szóló kötet két hét múlva jelenik meg, limitáltan, 300 példányszámban.

 

Egy 1978-as kópia a Spektrumról  – Forrás: Mihály Zoltán

Egy 1978-as kópia a Spektrumról – Forrás: Mihály Zoltán

 

– Miért ilyen kevés példányban?

– Mert mindent én szponzorálok; illetve a Békés Megyei Önkormányzat és a nyomda némileg támogatja a megjelenéseket.

 

– Miben lesz más, mint egy átlagos blueskönyv?

– Nemcsak az adott állam zenéjéről, hanem a kor történelméről is beszélek. Mindegyik a polgárháború befejezésétől, 1875-től kezdődik, nyilvánvalóan minden államnak más és más a története. Ráadásul az 1800-as évek végétől datálható a modern zene kezdete is. A blues sok hatás eredményéből jött létre – amikor az európai zenék találkoztak az amerikai rabszolgák zenéjével. És legalább 30 év telt el, mire az 1900-as évek elején a gospel, a vaudeville, a ragtime, a hillbilly olasztótégelyéből keletkezett a blues. Majd ez lesz az alapja a mai modern zenének: sok pop-, rock- és alternatív csapat játszik lassú balladákat. Nem véletlenül mondta Willy Dixon: „A blues a gyökér, a többi zene pedig a gyümölcs”.

Külön fejezet lesz a countyról, a countrybluesról, a soulról, nyilván a bluesról, a jazzről, az elektromos bluesról, amit Rhythm & Bluesnak hívnak. Azt követően jön a Rock ’n Roll, a rockabilly, Elvis, Chuck Berry, a skiffle, a beat, a rock és a pop.

 

Színpadon a Spektrum zenekar – Forrás: Mihály Zoltán

(A mikrofonnál: Szatyi, vastagít: Zoli – Forrás: Mihály Zoltán)

 

– A feketék haragudtak a fehérekre, hogy „ellopták” a zenéjüket?

– Nem. Sőt! A ’60-as évek beathulláma által az emberek újra felfedezték a bluest. És 1968-tól kezdődik a rock, amely életben tartotta az öreg bluesmuzsikákat.

 

– 1968-74. között számtalan zseniális nóta született. Ha megnézzük a Billboard 1969-es 100-as listáját…

– Akkor zajlott a rock aranykora.

 

– Majd jött az a disco nevezetű valami.

– Először az Abba robbantot, na meg Boney M.

 

– Visszalépve a koszos háromakkordokhoz… Honnan gyűjtötted a forrást az anyagokhoz?

– 1967 óta járatom a New Musical Express, a Melody Maker, a Livin’ Blues magazinokat, illetve van egy komoly lemezgyűjteményem. Folyamatosan fordítottam az újságcikkeket, a lemezborítókat. A diszkográfiákat azonban a világhálóról vettem át.

 

– Nem hiányzik a muzsikálás?

– Nem, mert 10 éve vezetem az Orosházi Rock és Blues Klubot, ahol májustól-októberig koncerteket szervezünk. Olykor 100-150 főt is be tudunk hozni, mindez attól függ, hogy mekkora a keretünk és abból kit tudunk meghívni.

***

Zoli pusztán egy igazi bluesrajongónak érzi magát. Ebből kifolyólag – elmondása szerint – sokáig vajúdott azon, hogy miképp fogjon hozzá az első könyv megírásához. Majdan a barátai azt javasolták neki, hogy „Írd azt, amit érzel, hiszen a blues is erről szól: játszd azt, amit érzel”.

 

Mihály Zoltán: 100 év Blues – Alabama

További programok »

FEL