Novák Natália egy hazarepüléssel lepte meg karácsonyra a szüleit

2021. december 18. 10:25 | Such Tamás

2017. óta él Amerikában Novák Natália, a Békéscsabai Atlétikai Club középtávfutója. Kezdetben a California Baptist Universityn (CBU) filmkészítést tanult, majd átjelentkezett a San Francisco-i Academy of Art Universityre, ahol kommunikáció és média szakos hallgató.

Közel öt esztendeje, egy amerikai atlétaedző felfigyelt Novák Nati eredményeire, és egy sportösztöndíjat ajánlott fel neki. Pusztán csak egy vizsgát kellett letennie, ami természetesen sikerült. Jelenleg San Franciscóban lakik; mi pedig a csabai könyvtár halljában beszélgettünk.

 

– Bátyám nagylánya is már öt éve kint tanul az Egyesült Államokban, és nem biztos, hogy hazajön. Te miképp látod ezt a kérdést?

– Még nem döntöttem el, folyamatosan változik a véleményem. Békéscsaba az otthonom, itt lakik a családom, a barátaim és szeretem ezt a kultúrát.

 

– Wow! Igen, végül is sokáig, főleg a szocializmusban látott amerikai filmek alapján azt hittük, hogy az Egyesült Államok a paradicsom. Miközben a mozik egy hamiskásan varázslatos képet festettek le az USA-ról.

– Tulajdonképpen még most is főleg cukormázas sztorikat gyártanak.

 

– Miért pont a filmszakot választottad?

– Mindig is érdekeltek filmek. Majd idővel rájöttem, hogy mégsem az én világom.

 

Novák Natália – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Nati – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– Miért?

– Egyrészt világossá vált, hogy nem játék-, hanem dokumentumfilmeket szeretnék készíteni. Hirtelen nem tudom pontosan elmagyarázni…

 

– Mondd angolul.

– … eleve sokkal jobban érdekelnek a riportok.

 

– Engem az a rengeteg fanatsy, szuperhősös mozi zavar.

– Ráadásul az első két évben nem teljesítettem túl jól, így az edzőm azt szárazon kijelentette, hogy keressek egy másik iskolát, mert nem kapok több ösztöndíjat.

 

– De szmötyi! Nagyon kétségbeestél?

– Amikor megtudtam, hogy nem maradhatok tovább a CBU-n, irtóra elszomorodtam, hiszen már sok barátot szereztem, és kicsit ijesztő is volt a változás. De szerencsére hamar megtaláltam a mostani sulimat, ahol nagyon tetszik a képzés, és az edzőm is jobb.

 

– Kompenzál az élet. Mikor végzel?

– Még egy fél évem van hátra.

 

– Nyilván sosem kérdezték még, de miért jó futni?

 – Még általános másodikos koromban kezdtem el az atlétikát. Hamar kiderült, hogy jól megy a futás, és benne maradtam.

 

– Persze a sikerélmény sem egy utolsó szempont.

– Mindig próbálom magamat legyőzni. És még ha nem is vagyok helyezett, de sikerül a szintidőmön javítani, már akkor boldog vagyok.

 

Galéria

 

– Végül is azért fut olyan sok ismerősöm, mert látványos a fejlődés. Melyik volt a legszebb eredményed?

– Tizenvalahány egyetem közül elsők lettünk a mezei konferenciabajnokságon; mi több, én is győztem egyéniben. Amúgy ez volt az első alkalom, hogy a sulink bajnok lett.

 

– Hála neked.

– Meg a csapatnak! Azt követően a regionális bajnokságon negyedikek lettünk, én pedig harmadik. Ez azért fontos, mert két éve még 40. voltam. Nem is gondoltam, hogy ilyen jól fog menni. Ráadásul a negyedik hellyel az országos bajnokságra is kijutottunk.

 

– Ez már az 50 állam közös halmaza?

– Igen. Ott 31. lettem, az első 40 – All American díjat kapott.

 

– Meddig tervezed a sportolást?

– Az biztos, hogy az egyetem után hobbiszinten még fogok futni, de inkább a karrieremre koncentrálnék.

 

– A média melyik része tetszik leginkább?

– Sok műfajt kipróbáltam… Máskülönben kérdezni jobban szeretek, mint válaszolni. (nevet) Érdekel az írás, a televízió, a rádió, illetve a podcast.

 

– Milyen elhelyezkedési lehetőségeid vannak?

– Az összes tanárunk ezen a területen: tv- és rádióállomásoknál dolgozik. Így jó esélyem van arra, hogy valahol majd el tudok helyezkedni.

 

– Karácsonykor mindig hazajössz?

– A legutóbbi két évben nem voltam itthon. Most titokban jöttem haza, kvázi megleptem a családot. De január 1-jén már megyek is vissza, jóformán a szilveszteri buliból futok a reptérre. Legközelebb azonban nem tudom, hogy mikor tudok hazajönni, mert miután lediplomázok, csak három hónapom lesz arra, hogy munkát találjak.

Novák Natália – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

Sport

Bora távozik, Szatmári és Uram újra lilában

Bora György négy szezon után elhagyja a Békéscsaba 1912 Előre labdarúgó csapatát – jelentette be a csabai klub hivatalos oldalán, hétfőn. Az egyesület ezzel párhuzamosan megerősítette a korábban megjelent hírt, mely szerint a korábban két szezont a liláknál töltő Szatmári István ismét a viharsarki csapatban játszik majd. A Vasas pedig közölte, hogy Uram János a következő szezont a csabai gárdánál tölti kölcsönben.
2024. június 24. 18:37
FEL