Hatmillió forintot csalt ki két 29 éves nő egy 77 éves férfitől

2021. április 13. 10:07 | behir

A Szarvasi Járási Ügyészség nagyobb kárt okozó csalás bűntette miatt emelt vádat két 29 éves szentesi nő ellen, akik több mint 6 millió forintot csaltak ki 77 éves áldozatuktól.

Az akkor 74 éves budapesti férfi 2018 áprilisában egy internetes társkereső oldalon ismerkedett meg az egyik nővel, akinek a rábeszélésére személygépkocsijával Budapestről Szarvasra utazott. A nő szarvasi házába a férfi érkezését követően több személy érkezett, akik közül egy férfi megemlítette, hogy lovak adásvételével foglalkozik, és egy ló vásárlásához 150 ezer forintot kért kölcsön a sértettől.

Az idős férfi beleegyezett a kérés teljesítésébe, ennek érdekében még aznap a nővel és annak három ismerősével Budapestre utazott a pénzért. Az utazás során a nő és társai – kihasználva a sértett hiszékenységét – arra bírták rá, hogy az eredeti kölcsönösszeg helyett egymillió forintot adjon át részükre és azt még aznap este visszafizetik, azon felül adnak neki további 500 ezer forintot, azaz mindösszesen másfél milliót fognak visszaadni.

A férfi lakásába csak a nő ment be, akinek a sértett lóvásárlás céljából egymillió forintot adott át. A nő a kölcsönkért pénzösszeg felhasználása, valamint visszafizetése tekintetében ismeretlen társaival szándékegységben eljárva tévedésbe ejtette a sértettet, és már a pénz átvételekor sem állt szándékában annak visszaadása.

A nő ezt követően – bár az átvett pénzt nem fizette vissza – arra is rávette az idős férfit, hogy hozzáköltözzön Szarvasra. Ezt megelőzően azonban arra kérte, adja oda neki a házvásárlásra félretett 3 millió forintját, azt be fogja fektetni, majd az így elért vagyongyarapodásból később közösen fognak házat venni. A férfi a nő meggyőző előadásának és határozott fellépésének köszönhetően nem kételkedett az elhangzottak igazságtartalmában, és a közös élet reményében átadta neki a félretett pénzét, amelyből 300 ezer forintot adott vissza neki a nő a Szarvasra történő költözése biztosításának céljából.

A nő még 2018. április végén mutatta be Szarvason a sértettnek a másik terheltet azzal, hogy az 2,5 millióért eladná a házát neki. Az eladóként feltüntetett nő arra kérte a sértettet, hogy adja kölcsön a ház vételárát a házigazdájának, amibe a sértett bele is egyezett. A két nő még aznap Budapestre kísérték a sértettet, aki a házvásárlás céljából az 2,5 millió forintot adott át az eladóként bemutatott nőnek. Ténylegesen azonban semmilyen házeladásról és -vásárlásról nem volt szó, az idős férfit átverték.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában elsődlegesen arra tett indítványt, hogy amennyiben a terheltek a bűncselekmény elkövetését elismerik és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról, a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje őket. Ellenkező esetben a járási ügyészség indítványa végrehajtandó börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabására irányul, azzal, hogy a bíróság mindkét esetben kötelezze őket a sértett kárának megtérítésére. Az eljárás a Szarvasi Járásbíróságon folytatódik.

További programok »

FEL