Határzár: a megyében tanuló külföldi középiskolások sem képeznek kivételt

2020. szeptember 25. 07:31 | behir

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének legutóbbi munkaülésén a bejelentések között Sebők Éva, a Momentum képviselője hívta fel a testület figyelmét arra, hogy Békés megyében található középfokú oktatási intézményekben tanulnak olyan kiskorú fiatalok, akiknek a lakóhelye nem Magyarország.

A képviselő kifejtette, hogy a járványügyi helyzet miatt bevezetett határzár okán ezek a határon túlról érkező gyermekek nem tudnak hetente vagy kéthetente hazajárni, hiszen abban az esetben, ha hétvégén hazamennek, visszatértükkor karantén vagy koronavírustesztek várják őket. Ezért a legtöbben a tanév kezdetén már úgy érkeztek, hogy hónapokig nem fognak hazalátogatni, hétvégeken a kollégiumban vagy osztálytársaiknál töltik az időt.

Zalai Mihály elnök jelezte, indokoltnak látta lépéseket tenni a hazánkban tanuló külföldi diákok érdekében. Már korábban felvette a kapcsolatot a Békés megyei KLIK vezetőkkel, és azt a tájékoztatást kapta, hogy 43 fiatalról van szó. Érdekükben levelet írt Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár részére, aki nevében Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár küldött választ. Jelezte, hogy már augusztus közepén valamennyi érintett köznevelési intézménybe és a kollégiumokba is megküldték a tanévkezdésre vonatkozó intézkedési tervet. Ebben rögzítették, hogy a külföldön állandó lakóhellyel rendelkező kollégiumi tanulók esetében ingyenesen végezzék el a laboratóriumokban a tesztelést, ami meg is történt, az érintett tanulók tesztelést követően költöztek be a kollégiumokba.

A helyettes államtitkár válaszleveléből kiderült, hogy a járványügyi helyzet miatt nem enyhítenek a szabályokon: Romániában nyolcszor annyi az aktív fertőzött a mai állás szerint, mint Magyarországon. Azt javasolják, hogy a tanulók lehetőség szerint maradjanak a kollégiumban, ne utazzanak rendszeresen haza, mert ez járványügyi szempontból kockázatos lenne – mondta Zalai Mihály elnök.

Természetesen ezt nem könnyű betartani – írta a helyettes államtitkár, de a vírus további terjedésének megakadályozása közös érdekünk. Az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkársága felvette a kapcsolatot a Nemzeti Népegészségügyi Központtal annak érdekében, hogy a tanév hosszabb szünetei alatt hazautazó kollégiumi tanulók visszatérésükkor – a tanévkezdéskor alkalmazott protokoll szerint – térítésmentesen vehessenek részt a tesztelésen. Azt írták: amint ezzel kapcsolatosan döntés születik, a kollégiumok vezetőit értesíteni fogják.

FEL